SIMFONIA PARCĂRILOR LA PITEŞTI, ÎN ACEEAŞI DISTORSIUNE!

133

Primăria Piteşti nu renunţă la regulamentul nou privind parcările de reşedinţă (parcările cu taxă la blocuri). Documentul – respins surprinzător în decembrie 2018 – revine pe ordinea de zi a Consiliului Local în şedinţa din această săptămână.

În esenţă, noul regulament prevede că locurile de parcare cu taxă de la blocuri pot fi ocupate între orele 9-17 de luni până vineri şi de alte persoane decât chiriaşii, dacă aceştia din urmă nu au deja maşinile pe parcajele rezervate.

Vot surpriză

Reamintim faptul că proiectul a mai fost supus dezbaterii şi în şedinţa Consiliului Local din decembrie, dar a fost respins surprinzător pentru PSD din două motive: un consilier PSD a lipsit de la şedinţă, iar alesul ALDE Ionuţ Olariu a votat împotrivă.

În condiţiile în care consilierii PNL şi PMP s-au abţinut de la vot, proiectul (pentru care era nevoie de un anumit număr de sufragii) a fost respins (PSD şi ALDE sunt aliate, iar de aici au izbucnit şi nemulţumiri între cele două părţi după votul lui Olariu).

La şedinţă au fost şi cetăţeni de la blocurile Fortuna care se opuneau proiectului, aceştia fiind ameninţaţi la un moment dat cu evacuarea din sală din cauza vociferărilor şi a unor cuvinte nepotrivite adresate celor din consiliu. Argumentul principal al autorităţilor locale este acela că, în prezent, din cauza locurilor de parcare care sunt blocate continuu, chiar dacă nu sunt maşini parcate pe ele, în oraş este o adevărată criză a parcajelor.

Deficitul de locuri de parcare este estimat la peste 50.000, în condiţiile în care numărul maşinilor creşte continuu (numai în 2018 au fost înmatriculate circa 28.000 de autovehicule în municipiu).

Discuţii

Părerile privind acest proiect sunt împărţite. În timp ce unii susţin punctul de vedere al Primăriei Piteşti, alţii consideră că nu e normal să achite o chirie de 120 lei (persoanele fizice) sau 140 lei (persoanele juridice) şi să nu poată beneficia permanent de loc.

„Ce fac dacă vin acasă la 16.30 şi găsesc o altă maşină pe locul meu? Stau în parcare până vine celălalt şofer şi pleacă? Eu unde mă duc?” – este argumentul celor care se opun proiectului. Proiect care prevede şi amenzi pentru cei care blochează nejustificat locurile de parcare cu taxă peste orarul menţionat mai sus, dar şi pentru cei care nu afişează la loc vizibil dovada că au plătit abonamentul. Peste această „simfonie” se mai suprapune o „arie” – a celor care ar vrea ca în Piteşti să nu mai fie deloc locuri de parcare cu taxă.