Sindicatul Operei Naţionale Române Iaşi s-a afiliat la Federaţia FAIR-MediaSind

11
Biroul Executiv Permanent a aprobat afilierea Sindicatului Operei Naţionale Române Iaşi la Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, conform unui comunicat al federaţiei, remis, vineri, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Sindicatul Operei Naţionale Române Iaşi a fost înfiinţat în anul 2008 şi este singurul sindicat reprezentativ al prestigioasei instituţii de cultură, cuprinzând 135 de membri din totalul de 258 angajaţi. Totodată, este organizaţia care a negociat şi semnat la începutul acestui an Contractul Colectiv de Muncă din Opera Iaşi.

"Urmărim ca angajaţii să nu fie nedreptăţiţi de conducerea instituţiei, dar în acelaşi timp, susţinem responsabilitatea respectării Regulamentului de Ordine Interioară ce a fost semnat de către toţi membrii Sindicatului ONRI. De asemenea, urmărim să avem un dialog constructiv cu conducerea ONRI, evitând pe cât posibil conflicte ce pot aduce prejudicii bunei desfăşurări a activităţii profesionale a angajaţilor ONRI", susţin reprezentanţii organizaţiei în cererea de aderare la federaţie.

Sindicatul Operei Naţionale Iaşi îşi propune să negocieze şi să obţină noi drepturi pentru angajaţii instituţiei, precum şi o implicare mai eficientă a autorităţilor statului în sprijinirea acestei mult încercate bresle din cauza crizei sanitare, împreună cu colegii din Federaţia FAIR - MediaSind şi cu sprijinul organizaţiilor internaţionale la care aceasta este afiliată.

"Este nevoie de proiecte şi programe concrete în sprijinul angajaţilor din instituţiile de cultură, ale căror venituri şi locuri de muncă au fost grav afectate de măsurile guvernamentale luate în timpul pandemiei", se mai spune în comunicat.

Federaţia Cultură şi Mass-Media Federaţia FAIR-MediaSind este singura organizaţie reprezentativă, conform legii, la nivel de sector Cultură şi Mass-Media, fiind membră cu drepturi depline al Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Federaţiei Internaţionale a Actorilor, UNI Global UNION şi Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, iar pe plan naţional, la cea mai mare confederaţie sindicală, CNSLR-Frăţia.

În calitate de organizaţie reprezentativă a angajaţilor din Cultură şi Mass-Media, Federaţia FAIR - MediaSind a negociat contracte colective de muncă/acte adiţionale la CCM sau se află în proceduri deschise de negociere în mai multe instituţii din domeniu, printre care se află Teatrul Naţional Cluj Napoca, Opera Naţională Bucureşti, Filarmonica de Stat din Sibiu, Societatea Română de Televiziune, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galaţi, Regia Autonomă Monitorul Oficial, Teatrul German din Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Centrul Cultural Galaţi, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica de Stat "Paul Constantinescu" din Ploieşti, Opera Română Craiova, Filarmonica de Stat Oradea şi Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală - INCFC.

Înfiinţată în 1956, Opera Naţională Română din Iaşi este o instituţie publică de cultură care funcţionează în subordinea Ministerului Culturii. Finanţarea instituţiei se realizează din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat. Activitatea artistică a Operei Naţionale Romane din Iaşi se desfăşoară pe stagiuni, care au în general o perioadă de zece luni. Opera îşi desfăşoară activitatea împreună cu Teatrul Naţional Iaşi într-unul dintre cele mai frumoase teatre din ţară, monument istoric, datând de la finalul secolului al XIX-lea. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: www.mediasind.ro