Social-democratul Martin Schulz pune condiții pentru o coaliție după alegerile din Germania

65

Liderul social-democrat german Martin Schulz a prezentat duminică, în premieră, condițiile partidului său pentru o eventuală coaliție după alegerile din 24 septembrie, informează Reuters. Partidul Social Democrat (SPD) exclude orice alianță care nu garantează salarii echitabile, educație gratuită și angajamentul față de democrația Europei.

0dcdce13-ff7e-4227-a539-53cff660093c

SPD, cotat în cel mai recent sondaj de opinie Emnid, publicat sâmbătă, cu 24% din intențiile de vot ale germanilor, este în continuare cu 13% sub conservatorii conduși de cancelarul Angela Merkel, cu care formează actuala coaliție de guvernare.

Merkel a exclus la sfârșitul lui august orice alianță post-electorală cu cu extrema dreaptă sau cea stângă. În afara extremiștilor din Alternativa pentru Germania (AfD, Alternative für Deutschland, de dreapta, anti-imigrație) și de Die Linke (Stânga), pe scena politică germană mai contează doar Partidul Democraților Liberi (FDP liberal) și Verzii. Pe baza procentelor din sondaje, cancelarul nu a dat șanse unei așa-numite majorități "roșu-roșu-verde" a SPD cu extrema stângă și cu partidul ecologist.

La rândul lor, FDP și ecologiștii au respins o variantă "Jamaica" (negru, galben, verde — culorile drapelului jamaican) alături de Uniunea Creștin-Democrată (CDU, partidul Angelei Merkel) și corespondentul său din Bavaria, Uniunea Creștin-Socială (CSU).

Cu toate acestea, Schulz a susținut într-un interviu acordat grupului de presă că nu dorește reluarea "marii coaliții" din prezent. "Candidez pentru a-i lua locul lui Merkel", a susținut el.

AGERPRES/(AS — editor: Marius Hosu, editor online: Adrian Dădârlat)