Sorin Grindeanu, audiat la DNA în dosarul directorului CFR Infrastructură

45

Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost marți, 17 ianuarie, în calitate de martor, de Direcția Națională Anticorupție în dosarul penal deschis pe numele directorului CFR Infrastructură, Alexandru Simu. 

Într-un comunicat transmis de Ministerul Transporturilor, Grindeanu susține că își dorește la rândul său clarificarea situației, însă nu face nicio referire la situația directorului CFR Infrastructură.

„Ministrul Transporturilor și Infrastructurii a fost citat, astăzi 17 ianuarie 2023, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, în calitate de martor și a dat o declarație în fața procurorilor. Ministrul a fost întrebat în legătură cu un dosar instrumentat de către DNA. Sorin Grindeanu a subliniat că, în calitatea sa de ministru al Transporturilor și Infrastructurii, își dorește o clarificare cât mai rapidă a situației şi aflarea adevărului. Preocupările și activitățile desfășurate de către ministru, la minister, se concentrează, de la începutul mandatului, pe dezvoltarea infrastructurii, atragerea de bani europeni și dezvoltarea capacității administrative. Totodată Sorin Grindeanu precizează că va da curs cu celeritate tuturor solicitărilor venite din partea organelor statului, pentru clarificarea situației”, a transmis Ministerul Transporturilor.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au anunțat luni, 16 ianuarie, începerea urmăririi penale față de directorul CFR Infrastructură, Alexandru Simu, și de director general adjunct tehnic al companiei, Petru Ceșa.

Simu este acuzat de anchetatori că, în aprilie 2022, a obținut ilegal funcția de director al Regionalei Timișoara cu ajutorul lui Ceșa.

„În cursul lunii aprilie 2022, suspectul Ceșa Petru, în calitatea menționată mai sus, la instigarea celuilalt suspect, și-ar fi arogat atribuțiile funcției de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deținea această funcție sau o împuternicire în acest sens și a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Simu-Alexandru Ion la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timișoara”, arată DNA.

Prin aceste decizii, arată DNA, Simu și-ar fi obținut stabilitatea unei funcții de conducere la nivel regional, după încetarea interimatului la șefia CFR Infrastructură.

Răzbunare pe o angajată

Conform DNA, după informația numirii lui Simu în fruntea Regionalei Timișoara a apărut în spațiul public, Ceșa, în urma unei cercetări disciplinare formale, a concediat o angajată bănuită că ar fi remis presei documentul respectiv, motivând că „nu a reușit să-și dovedească nevinovăția”.

Acționând în această manieră, spun procurorii cei doi directori ar fi urmărit să dea un exemplu celorlalți angajați din subordine pentru ca pe viitor suspecții să nu se mai vadă expuși „riscului” ca publicul, prin intermediul presei, să cunoască diferite ilegalități ale conducerii companiei. 

Omul care a adus protestatari cu trenul pentru PSD

Membru PSD din 2014, Alexandru Simu a mai condus Regionala Timișoara în calitate de director, postură din care s-a și făcut cunoscut. În iunie 2018, nota Press One, la solicitarea președintelui Consiliului Județean Hunedoara de la acea vreme, Mircea Bobora, a suplimentat numărul de trenuri pe ruta Timișoara – București pentru transportarea unor protestatari la mitingul cu care PSD a acaparat Piața Victoriei pentru o zi.

Potrivit Press One, care cita surse neoficiale, firmele care aveau contracte cu Regionala CFR Timișoara ar fi fost informate că trebuie să-și trimită angajații la miting, și că aceștia vor primi câte 100 de lei și o cămașă albă. Tot aceleași au spus că la Regională s-au făcut liste cu angajații care merg cu trenul la mitingul de la București, iar pentru întoarcere li s-ar fi cumpărat bilete la vagonul de dormit, în baza beneficiilor oferite de legitimațiile de serviciu.

Coincidență sau nu, Simu provine din același județ ca actualul ministru al transporturilor, Sorin Grindeanu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Sorin Grindeanu, audiat la DNA în dosarul directorului CFR Infrastructură apare prima dată în Main News.

Source: New feed