SPOTLIGHT CULTURAL Numeroși regizori debutanți participă la Festivalul de Film American de la Deauville

426

Cea de-a 43-a ediție a Festivalului de Film American de la Deauville a început vineri în această stațiune balneară normandă din vestul Franței, cu un program de 60 de filme, dintre care 14 aflate în competiție și cu numeroși cineaști aflați la început de drum care își dispută premiile, informează AFP.

27366cda-cd7a-4c7f-9719-219947557ee1

Sursa foto: deauville.fr

Ca și anul trecut, filmul care va deschide festivalul este un thriller, bazat pe o poveste adevărată, despre un agent infiltrat al autorităților americane în lumea internațională a drogurilor. Lui "Infiltrator", de Brad Furman, îi succede în acest an filmul "American Made", de Doug Liman, cu Tom Cruise în rolul unui pilot traficant de arme și de droguri — pe numele său real Adler Berriman — recrutat de CIA pentru misiuni ultra-secrete în anii '80.

În ceea ce privește filmele aflate în competiție, acestea sunt, ca de obicei, prima sau a doua peliculă a unor regizori promițători.

Printre cele 14 filme aflate în acest an în concurs, se așteaptă cu interes reacția publicului și a juriului, prezidat de regizorul francez Michel Hazanavicius ("The Artist"), la "Beach rats", un film semnat de Eliza Hittman, despre un adolescent ezitant cu privire la sexualitatea sa.

Problema identității de gen este abordată și de pelicula "They", primul film al Anahitei Ghazvinizadeh, despre o persoană de 14 ani, care, nesigură în privința identității sale, care urmează un tratament hormonal pentru a-și întârzia pubertatea.

Tot în competiție se află filmul "The Bachelors", de Kurt Voelker, o peliculă despre un tată văduv și fiul său de 17 ani, care vor redescoperi plăcerea de a trăi după ce se vor întâlni fiecare cu o femeie specială.

Din partea sa, Netflix, puternica platformă americană, va prezenta "Sweet Virginia", de Jamie M. Dagg — despre un fost campion de rodeo care se împrietenește cu un tânăr cu înclinații violente — aflat de asemenea în competiție.

În afara competiției vor fi proiectate filme ca "The Only Living Boy in New York", de Marc Webb, produs de Amazon, "Kidnap", în regia lui Luis Prieto, distribuit de TF1, și "47 meters down", semnat de Johannes Roberts și lansat de Wild Side, editorul independent francez al DVD și Blu-Ray.

Această prezență puternică a filmelor semnate de debutanți în cinematografie este o alegere asumată a organizatorilor festivalului și contrastează cu controversa de la Festivalul de Film de la Cannes, cu privire la Netflix, din luna iunie. Netflix a anunțat că nu va lansa în cinematografe filmele "Okja" și "The Meyerowitz Stories", cele două pelicule Netfix selecționate, refuzând să aștepte termenul de trei ani impus de reglementările franceze astfel încât acestea să poată fi văzute pe platforma sa.

AGERPRES/(AS — autor: Ana Bîgu, editor: Codruț Bălu, editor online: Simona Aruștei).