SPOTLIGHT CULTURAL Street art contra violenței, într-un cartier sărac din orașul columbian Medellin

43

Artistul francez Tarik Bouanani a reușit să schimbe imaginea pe care o avea El Pesebre, un cartier sărac și marcat de violență din Medellin, un oraș din nord-estul Columbiei, prin intermediul unei fresce multicolore uriașe, care decorează începând de miercuri fațadele de la 230 de locuințe dărăpănate, informează AFP.

7fad376d-ee4b-44da-b6dc-500e4cb494cb

Sursa foto: (c) www.lavoixdunord.fr

Tarik Bouanani, un artist stradal în vârstă de 27 de ani, a dorit să modifice astfel acea zonă, în care trăiesc peste 5.500 de persoane — cele mai multe fiind strămutate din regiunile lor de baștină din cauza violențelor dintre grupările armate ilegale.

"Obiectivul era acela de a schimba, grație artei, viziunea pe care oamenii pot să o aibă despre acest cartier și despre oamenii care locuiesc aici", a declarat tânărul artist francez, care a vizitat pentru prima dată Columbia în 2013 cu ocazia unui schimb de experiență între două universități.

Din luna decembrie, ajutat de locuitorii din El Pesebre, el a pictat fațadele din cărămidă ale caselor din acest cartier și a spus că proiectul său, inaugurat miercuri, reprezintă "o operă cu impact social".

Inițial, ideea lui a fost întâmpinată cu scepticism. "E surprinzător ca un străin, un francez, să vină aici pentru a urca pe o scară și să vă vopsească locuința pe gratis", a spus Carlos Mario Mazo, în vârstă de 60 de ani, care locuiește de peste 30 de ani în acest cartier defavorizat.

"Îmi place orașul, energia lui și tot ceea ce este legat de arta străzii, pictura, culoarea", a adăugat Tarik Bouanani.

Acolo unde se afla în trecut portocaliul decolorat al cărămizilor, tronează în prezent albastrul, verdele și galbenul. Această frescă uriașă a avut ca sursă de inspirație un mic pârâu care trece prin cartier. Fiecare casă pare un pixel din structura totală a frescei.

"Proiectul a adus multă viață și este foarte frumos", a spus Alfonso Rua, care locuiește în El Pesebre din 1980.

Maria Camila Moreno, coordonatoare a proiectului, consideră că El Pesebre, "un cartier cu adevărat urât în trecut", a trecut printr-o veritabilă "schimbare estetică", grație pensulei tânărului artist francez.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu)