Soluţii inteligente româno-elveţiene pentru reabilitarea a două școli brașovene (Social)

Inapoi la stirile din categorie Urmatoarea stire din aceasta categorie Soluţii inteligente româno-elveţiene pentru reabilitarea a două școli brașovene 15 Ian 2018, 19:21:00 Categ: Social Autor: Claudia Strătilă Citit de 1478 de ori Descriere foto: Colegiul Naţional Grigore Moisil; Sursa: mytex.ro În această săptămână, Municipalitatea aşteaptă din partea operatorului economic care a câştigat licitaţia să-i fie predat proiectului tehnic pentru lucrările de reabilitare termică la Şcoala Gimnazială nr.4 din cartierul Răcădău, astfel încât, până la finele lunii, să poată fi dat ordinul de începere a lucrărilor. A doua unitate care va intra în curând în reabilitare termică este Colegiul Naţional Grigore Moisil, unde au fost obţinute deja avizele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul de Stat în Construcţii Braşov. „Sperăm ca până la sfârşitul lunii să putem depune documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie”, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov. Reabiltarea termică a celor două unităţi şcolare vor fi finanţate printr-un program de coopereare guvernamentală româno-elveţian. Lucrările prevăzute pentru cele două unităţi de învăţământ vizează, printre altele, izolarea cu vată bazaltică a faţadelor, finisaje cu plăci ceramice, aplicare de vopsea izolatoare la interior, înlocuirea ferestrelor cu tâmplărie cu două rânduri de geam low-e+Ar, iluminat interior prin tehnologie LED, izolarea teraselor, branşarea la sistemul centralizat de încălzire şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu energie electrică, termică şi apă.

„Pianul cu poeme” – Eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale (Eveniment)

Inapoi la stirile din categorie „Pianul cu poeme” - Eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale 15 Ian 2018, 19:06:00 Categ: Eveniment Autor: Claudia Strătilă Citit de 1440 de ori Descriere foto: „Pianul cu poeme” - Eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale, la Centrul Cultural Reduta; Sursa: centrulculturalreduta.ro Marți, 16 ianuarie 2018, de la ora 18:00, brașovenii sunt invitați la Centrul Cultural Reduta, la „Pianul cu poeme”, un spectacol complex de muzică și poezie, dedicat Zilei Culturii Naționale. Spectacolul cuprinde poezii de Mihai Eminescu, Magda Isanos, Victor Eftimiu, Ernest Maftei, George Coșbuc, Ioanid Costache unind astfel Ziua Culturii Române cu sărbătorirea zilei lui Eminescu. Muzica va acoperi o gamă amplă: prelucrări folclorice pe teme populare românești (Lie Ciocârlie sau Mocirița), autori culți precum Constantin Silvestri și improvizatii personale ale pianistei Ioana Maria Lupașcu. „Pianul cu poeme”, este un spectacol recital de muzică și poezie de dragoste, pus în scenă și reprezentat de zeci de ori în țară și în străinătate, pe scene importante ale teatrelor și filarmonicilor, inclusiv la Ateneul Român. Recitalul este clădit inteligent și interpretat cu emoție și virtuozitate; ridică energia piesă dupa piesă, construind momente impetuoase și impresionante prin sensibilitate sau forță. Experiența acestui spectacol în afara țării a fost remarcabilă. „Pianul cu poeme”, susținut de actrița Daniela Nane și pianista Ioana Lupașcu, este un recital de calitate, care corespunde înaltelor standarde ale centrelor culturale de pretutindeni și pe care oamenii ar fi încântați să-l primească în dar în orice colț al lumii. Intrarea este liberă.

Eminescu în inima copiilor. Spectacol aniversar la Codlea (Din Judet)

Inapoi la stirile din categorie Urmatoarea stire din aceasta categorie Eminescu în inima copiilor. Spectacol aniversar la Codlea 15 Ian 2018, 18:34:00 Categ: Din Judet Autor: Claudia Strătilă Citit de 1407 de ori Descriere foto: Elevii de la Şcoala Profesională Specială Codlea au pregătit o festivitate cu ocazia Zilei Culturii Naționale, omagiindu-l pe Eminescu; Sursa: newsbv.ro Elevii de la Şcoala Profesională Specială Codlea, i-au adus astăzi un omagiu poetului emblemă al României , Mihai Eminescu. Festivitatea dedicată zilei de naștere a poetului nepereche Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale a fost organizată de prof. Maria Valentina Lungoci, cu sprijinul d-nei Director (în cadrul comisiei Limbă şi comunicare) Claudia Grecu, în colaborare cu prof. Milea Melania, prof. Urs Simona, prof. Dinu Stela şi prof. Vîrlan Loredana, cu participarea elevilor de clasa a IX-a şi a X-a. Evenimentul a fost unul interactiv, cu participarea directă şi activă a elevilor participanţi, care au pregătit, pe lângă prezentarea datelor bibliografice şi un moment artistic de recitare şi interpretare din opera marelui poet. La final elevii au confecţiont ecusoane şi pliante punctând cele mai importante momente ale evenimentului. „Recitindu-l pe Eminescu ne reîntoarcem, ca într-un dulce somn, la noi acasă” spunea Mircea Eliade.

Scumpiri de peste 80% la roviniete (Economic)

Inapoi la stirile din categorie Scumpiri de peste 80% la roviniete 15 Ian 2018, 10:46:00 Categ: Economic Autor: Bianca Dumitru Citit de 542 de ori Descriere foto: Sursa: Știrile Pro TV Tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România - rovinieta - va creşte pentru vehiculele pentru transportul de marfă mai grele de 3,5 tone (categoriile C şi D), urmând să se majoreze cu cel puţin 85%. Potrivit unui proiect normativ publicat de Ministerul Transporturilor, de exemplu, rovinieta pentru vehiculele de transport de marfă cu masa cuprinsă între 3,5 şi 7,5 tone creşte de la 4 la 12 euro pentru o zi, de la 16 la 30 de euro pentru 7 zile, apoi de la 32 la 60 de euro pentru 30 de zile, de la 92 la 171 de euro pentru 90 de zile şi de la 320 la 600 de euro pentru 12 luni. În plus, rovinieta pentru vehiculele de transport de marfă cu masa cuprinsă între 7,5 şi 12 tone creşte de la 7 la 12 euro pentru o zi, de la 28 la 33 de euro pentru 7 zile, apoi de la 56 la 66 de euro pentru 30 de zile, de la 160 la 188 de euro pentru 90 de zile şi de la 560 la 660 de euro pentru 12 luni.

„Lupii” au încheiat sezonul regulat al Erste Liga cu o victorie (Sport)

Inapoi la stirile din categorie „Lupii” au încheiat sezonul regulat al Erste Liga cu o victorie 15 Ian 2018, 10:42:00 Categ: Sport Autor: Bianca Dumitru Citit de 209 de ori Descriere foto: Sursa: News BV Corona Wolves a reușit să se impună în acest weekend și în Erste Liga. După victoria din cadrul Campionatului Național, când „lupii” au învins CSM Dunărea Galați, scor 5-2, în ultimul meci din sezonul regulat al Erste Liga, Corona Wolves a învins după lovituri de departajare pe Ferencvaros, reușind astfel să-și treacă în cont două puncte. Golurile elevilor lui Julius Penzes au fost înscrise de Trancă și Saluga. În Erste Liga urmează a doua fază, al cărei program va fi stabilit săptămâna viitoare la Budapesta. Pentru „lupi”, următoarele jocuri sunt astăzi și mâine, de la ora 18.30, tot pe gheața Patinoarului Olimpic din Brașov, împotriva formației Steaua Rangers, partide contând pentru Campionatul Național.

Lansare de carte la Institutul Confucius (Eveniment)

Inapoi la stirile din categorie Urmatoarea stire din aceasta categorie Lansare de carte la Institutul Confucius 15 Ian 2018, 10:39:00 Categ: Eveniment Autor: Bianca Dumitru Citit de 212 de ori Descriere foto: Sursa: Humanitas „Cronica unui negustor de sânge”, de Yu Hua, este titlul romanului ce va fi lansat astăzi, de la ora 16, la Institutul Confucius Braşov, aflat în clădirea Rectoratului. Invitatele evenimentului sunt Luminiţa Bălan, profesoară de limba şi literatura chineză la Universitatea din Bucureşti, Denisa Comănescu, directoarea Editurii Humanitas Fiction, şi Roxana Rîbu, profesoară de limba şi literatura chineză la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov. Ecranizat de regizorul sud-coreean Ha Jung-woo în 2015, Cronica unui negustor de sânge surprinde cei mai frământaţi ani ai Chinei maoiste. Povestea savuroasă şi totodată incisivă dezvăluie treptat, precum într-un spectacol de operă tradiţională, drama „omului nou“ încă ataşat de vechile credinţe. Romanele Cronica unui negustor de sânge şi În viaţă de Yu Hua au fost incluse pe lista celor mai influente cărţi ale ultimelor trei decenii în China.

Ramai conectat

Cele mai recente articole

Constanța, SUB VIJELIE: PANOURI, ORNAMENTE și SEMAFOARE CĂZUTE, MAŞINI SPULBERATE DE VÂNT!

Constanța, SUB VIJELIE: PANOURI, ORNAMENTE și SEMAFOARE CĂZUTE, MAŞINI SPULBERATE DE VÂNT!Judeţul Constanţa a fost sub două coduri pe parcursul zilei de joi - galben şi portocaliu, ambele de vreme rea, cu vânt puternic şi ninsori. Au existat zeci de localităţi fără curent electric, maşini blocate în trafic, microbuze răsturnate la primele ore ale zilei! Pe DN3 a fost dată alarma de la primele ore: trei autoturisme au fost împise de vânt în afara părţii carosabile, pe porţiunea Murfatlar-Ciocârlia. Iar de la acest incident, intervenţiile au curs! Zeci de maşini blocate în trafic, la Pietreni, microbuz răsturnat spre Mangalia, TIR răsturnat pe podul de la Agigea şi aşa mai departe. Ultilajele Regiei Judeţene Autonome de Drumuri şi Poduri au acţionat permanent, la fel şi cele ale Regionalei de Drumuri. Şi conducerea Consiliului Judeţean Constanţa - preşedintele Horia Ţuţuianu - s-a aflat în judeţ, pentru a monitoriza intervenţiile. Nu au lipsit nici reprezentanţii Prefecturii. Şi municipiul Constanţa a fost martorul mai multor incidente, cauzate de vântul puternic. Astfel, locuitorii din Constanța au sesizat faptul că pe raza municipiului Constanța au căzut mai multe panouri publicitare din cauza vântului puternic. Totodată, joi, 18 ianuarie, mai mulți copaci de mici dimensiuni au fost puși la pământ cu lejeritate de vijelie. Într-un alt caz, un copca a distrus un autoturism! În unele zone ale orașului, oamenii au reclamat că o parte din ornamentele de Crăciun, montate de Primărie, stau să cadă. Desigur, pe grupurile de Facebook, șoferii au anunţat și faptul că semafoarele din oraș au fost aproape smulse de vânt, mai ales în zona Trocadero! C.C., A.C.

Autoritățile constănțene fac ORDINE: două terenuri cu gunoaie, igienizate, iar oamenii străzii, duși la...

Autoritățile constănțene fac ORDINE: două terenuri cu gunoaie, igienizate, iar oamenii străzii, duși la spitalPolițiștii locali, împreună cu reprezentanți de la mai multe instituții din Constanța au descins, joi dimineață, în două zone din municipiu, unde în mod frecvent se aciuează oameni fără adăpost. Joi, oamenii legii au descins în zona de la capătul străzii Barbu Delavrancea (în spatele Centrului Albatros) și pe strada Clopoțeilor, din cartierul Compozitorilor, de lângă Biserica Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Despre problemele pe care le fac respectivele persoane fără adăpost, pe strada Clopoțeilor, cotidianul „Replica de Constanța” a scris în repetate rânduri, la sesizarea locuitorilor din zonă. La acțiune au fost prezenți, pe lângă polițiști locali, agenții de poliție de la Secția 2, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Direcția de Sănătate Veterinară Constanța și lucrători ai firmei de salubrizare SC. Polaris M. Holding, scopul fiind igienizarea și dezafectarea adăposturilor improvizate. Au fost identificate trei persoane din județul Tulcea, care se aflau pe terenurile respective fără forme legale, dintre care pentru două persoane identitatea nu a putut fi stabilită. Cele două persoane aveau probleme de sănătate, motiv pentru care a fost solicitat Serviciul de Ambulanță Constanța, pentru transportarea lor la spital. Reprezentanții DSV Constanța au întocmit o notă de constatare cu privire la deținerea unor animale din rasa cabalină, de către două persoane, în care s-a dispus ca, în termen de șapte zile, să microcipeze animalelel. „Astfel de acțiuni se vor desfășura în mod periodic, în scopul prevenirii și combaterea încălcării normelor legale în vigoare”, au precizat reprezentanții Poliției Locale Constanța. Florentina BOZÎNTAN

Profesorii reclamă: ‘Suntem UMILIȚI! Secretarele și șoferii din primării au salarii mai mari decât...

Profesorii reclamă: 'Suntem UMILIȚI! Secretarele și șoferii din primării au salarii mai mari decât noi!'Cât preț pun guvernanții pe educație? Deloc, atrage atenția Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, în condițiile în care angajații din educație au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar, în ciuda majorărilor anunţate în acest an. „Avem profesori care sunt plătiţi cu mult mai puţini bani decât secretarele sau şoferii din primării, care beneficiază de salarii stabilite discreţionar. Este de-a dreptul revoltător, cum au reuşit aleşii să ajungă la salarii de zece ori mai mari decât ale profesorilor care au ani întregi de experienţă la catedră”, atrage atenția Simion Hancescu, președintele federației. „De la 1 ianuarie 2018 un profesor debutant, care avea în luna decembrie a anului trecut un venit net de 1.440 de lei, va primi o majorare salarială de doar 55 de lei. Este suma reală pe care o primeşte un cadru didactic, după creşterea salariului brut cu 25%. În realitate, majorarea salariului net este de doar 3,8%, după ce vor fi plătite contribuţiile către stat. Un profesor cu peste 40 de ani de muncă va avea de la 1 ianuarie 2018 salariul net de 2.887 lei ceea ce înseamnă o creştere a acestuia cu 117 lei, respectiv, o creştere reală de 4,2%”, precizează aceeași sursă. „Îi reamintim, pe această cale, ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, faptul că această lege a fost elaborată, fără să existe negocieri serioase, confederațiile sindicale nu au primit acest proiect și nu au avut posibilitatea de a analiza proiectul în ansamblu. Au fost doar întâlniri separate cu liderii domeniilor ocupaționale, cărora li s-au prezentat grilele sectoriale și care nu au știut ce se întâmplă și în celelalte sectoare de activitate, așa cum au decurs negocierile la Legea nr.284/2010. Legea de salarizarea în sistemul bugetar ar fi trebuit să așeze salariații în grile în funcție de cât de mult depinde dezvoltarea economică a României de domeniul din care fac parte aceștia. Privind grilele de salarizare, admninistrația și cei care lucrează în instituțiile de forță ale statului român sunt domeniile cele mai importante din România, în viziunea celor care au aprobat această lege”, au afirmat „Iată câteva exemple de indemnizaţii ale aleşilor locali – valoarea brută, de la 1 ianuarie 2018: Viceprimar de comună sub 3.000 locuitori – 5.700 de lei (coeficient – 3); Viceprimar de municipiu reședință de județ – 15.200 de lei (coeficient – 8); Primarul Capitalei – 19.000 de lei (coeficient – 10). Însă, pentru angajaţii din primării şi consilii locale sau judeţene nu există coeficienți de ierarhizare, salariile acestora depinzând de bunăvoința șefului instituției și de venitul pe care îl primeşte acesta. Aşa s-a ajuns la situația în care sunt primării în care şoferii sau secretarele au salarii mai mari decât un profesor cu 25 de ani vechime”, a mai arătat Simion Hancescu. Florentina BOZÎNTAN