SUA: Congresul votează un buget de 700 de miliarde de dolari pentru apărare

Congresul american a adoptat joi cheltuieli militare de aproape 700 de miliarde de dolari pentru anul bugetar 2018, mai mult decât ceruse președintele Donald Trump, relatează AFP. 31b8c3ce-fd03-472f-9bdf-3a29045eb2ae Senatul a adoptat definitiv această lege joi, în unanimitate, după validarea ei, marți, în Camera Reprezentanților. Președintele american, care s-a angajat "să reconstruiască" armata țării, este așteptat să o semneze pentru a o promulga. Bugetul îl depășește cu 15% pe cel din 2016, ultimul an complet al președintelui Barack Obama, și cu 26 de miliarde de dolari suma cerută de Casa Albă, cu aproximativ 4% mai mult. În fața amenințărilor reprezentate de rachetele balistice nord-coreene, congresmenii americani au aprobat, de asemenea, o majorare excepțională — de aproape 50% — a bugetului Agenției de apărare antirachete, care va urca de la 8,2 miliarde la 12,3 miliarde de dolari, cu scopul de a finanța zeci de interceptoare noi. Donald Trump solicitase o creștere similară la începutul lui noiembrie. Noul buget se va traduce prin achiziționarea de noi echipamente militare pe care congresmenii au avut grijă să le enumere, printre care 90 de noi avioane de vânătoare F-35 (cu 20 în plus față de solicitarea președintelui), zeci de elicoptere, noi tancuri și blindate, precum și 14 noi nave și submarine (cu cinci în plus). Solda militarilor va fi majorată cu 2,4%. Ucraina obține un ajutor pentru securitate în valoare de 350 de milioane de dolari. Israelul va primi circa 705 milioane de dolari pentru sistemul său de apărare antirachetă. Legea acoperă anul bugetar 2018 care a început la 1 octombrie. AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Daniela Juncu)

Amenințare teroristă: Americanii invitați la prudență în perioada sărbătorilor de iarnă

Statele Unite i-au îndemnat joi pe cetățenii lor care se vor afla în Europa în perioada sărbătorilor de la sfârșitul anului să dea dovadă de "prudență" din cauza unei amenințări teroriste "ridicate", transmite AFP. e3055be5-9e99-4de8-ae3a-900cf4da0202 Acest avertisment adresat turiștilor care călătoresc în Europa, emis deja în ultimii ani, este valabil până la sfârșitul lui ianuarie, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat. El "îi atenționează pe cetățenii americani în legătură cu un risc ridicat de atentate teroriste în întreaga Europă, în special în perioada sărbătorilor", reamintind atacul jihadist cu un camion care, în decembrie, a lovit mulțimea într-un Târg de Crăciun la Berlin, soldat cu 12 morți, sau cel care a ucis 39 de persoane într-o discotecă din Istanbul câteva zile mai târziu, în noaptea de Anul Nou. În acest document, Departamentul de Stat adresează câteva sfaturi de bun-simț și le cere cetățenilor americani să fie atenți atunci când participă la manifestații publice sau vizitează locuri turistice. AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Daniela Juncu)

Rusia: 14 morți în urma ciocnirii unui microbuz cu un camion de mare tonaj

În total, 14 persoane și-au pierdut viața, iar alte cinci au fost rănite în urma ciocnirii unui microbuz cu un camion de mare tonaj în Republica rusă Mari El, la 600 de kilometri est de Moscova, au anunțat autoritățile locale, relatează AFP. 96fa55da-f7d8-411a-afa8-9f0319ea75b0 Accidentul a avut loc în localitatea Vizim'yary, în apropierea Fluviului Volga, când un microbuz cu o capacitate de 20 de locuri a lovit un autovehicul de mare tonaj care transporta trunchiuri de copaci. "Numărul total al morților este de 14 persoane", a informat Ministerul local pentru Situații de Urgență, citat de agențiile ruse de presă, adăugând că cinci răniți au fost internați în spital. În momentul accidentului, era întuneric și ningea puternic, potrivit Ministerului de Interne al Republicii Mari El. "Șoferul a încercat o manevră de depășire. A intrat pe contrasens, nu a avut timp să își termine manevra și a lovit un autovehicul de mare tonaj care transporta cel puțin 40 de trunchiuri. Șocul a fost violent", a declarat liderul acestei regiune ruse, Aleskandr Evstifeiev, pentru postul de televiziune Russia 24. Șoferul microbuzului face parte dintre persoanele decedate, printre care și un copil. Rusia rămâne una din primele țări din lume în ce privește numărul deceselor în accidente pe șosele, în special din cauza alcoolismului, a deteriorării infrastructurii rutiere și a nerespectării regulilor de circulație. În 2016, peste 20.000 de persoane au murit în astfel de accidente, mai scrie AFP. AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Daniela Juncu)

Franța: Saad Hariri va fi primit sâmbătă de președintele Emmanuel Macron

Premierul libanez demisionar, Saad Hariri, se va afla sâmbătă la Paris unde va fi primit de președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat joi Palatul Elysee, potrivit AFP. 884d6f3a-418d-4a52-839b-2c7f64489a27 "Palatul Elysee a confirmat venirea lui Saad Hariri în Franța și întâlnirea cu șeful statului, sâmbătă, la Palatul Elysee", a declarat pentru AFP președinția Franței. Pentru a-i oferi o ieșire lui Saad Hariri, în prezent în Arabia Saudită, Emmanuel Macron l-a invitat miercuri pentru "câteva zile" în Franța, ceea ce aceasta acceptat cu acordul Riadului. Sosirea lui Saad Hariri în Franța urmărește să deblocheze criza declanșată la 4 noiembrie prin anunțul demisiei sale, din orașul Riad, și de acuzațiile libaneze privind "detenția" sa în Arabia Saudită. Soarta sa face obiectul unor intense speculații și informații contradictorii. Mai mulți oficiali libanezi cu rang înalt, printre care președintele Michel Aoun, au afirmat că el este reținut împotriva voinței sale și ar fi "în captivitate" la Riad. Joi, la finalul unei întrevederi în capitala saudită cu șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, trimis la fața locului pentru a se întâlni cu el, Saad Hariri a anunțat că va merge "în curând" în Franța, fără să precizeze data. Ulterior, în cursul unei conferințe de presă, organizată în comun cu Jean-Yves Le Drian, ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, a dat asigurări că Saad Hariri este liber să părăsească Raidul "când dorește". La rândul său, Jean-Yves Le Drian a reafirmat "dorința Franței ca Libanul să își păstreze stabilitatea, suveranitatea, să fie la adăpost de amestecul extern, iar comunitățile care îl alcătuiesc să fie respectate". AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Daniela Juncu)

Lituania adoptă ‘Legea Magnițki’, împotriva rușilor vinovați de încălcări ale drepturilor omului și spălare...

Parlamentul lituanian a adoptat joi o lege care va permite aplicarea de sancțiuni împotriva funcționarilor ruși responsabili de încălcări ale drepturilor omului și spălare de bani, un gest care a stârnit deja furia Moscovei, informează AFP. 025f3e14-dc3e-496b-9115-c9b13c5d96f7 Lituania, membră a UE și a NATO, este a cincea țară occidentală, după SUA, Canada, Marea Britanie și Estonia, care introduce 'Legea Magnițki', numită astfel după juristul rus Serghei Magnițki, decedat în închisoare în 2009 după ce a demascat un caz de corupție în care erau implicați membri ai guvernului rus. Propusă de opoziție și susținută de guvernul lituanian, legea mai trebuie promulgată de președinta Dalia Grybauskaite pentru a intra în vigoare. "Salut decizia finală de aprobare a așa-numitei 'Legi Magnițki'. Lituania a dat astfel dovadă de o poziție fermă și coerentă", a subliniat șeful diplomației lituaniene, Linas Linkevicius. Diplomații lituanieni elaborează o listă de persoane care vor avea interdicție de a intra în Lituania timp de cinci ani, a precizat pentru AFP purtătorul său de cuvânt. Liderul opoziției, Gabrielius Landsbergis, a înaintat deja o listă de 44 de nume de cetățeni ruși, printre care juristul Alexander Bastrikin și milionarul Andrei Lugovoi. "Va trebui să răspundem prin măsuri simetrice la acest nou gest ostil din partea Lituaniei față de Rusia și să interzicem intrarea unui număr de persoane din această țară", a reacționat ambasadorul rus la Vilnius, Alexander Udalțov, citat de agenția Interfax. Legea a fost votată cu unanimitate, în mod simbolic la fix opt ani de la decesul lui Magnițki, la vârsta de 37 de ani, în închisoarea Butirki din Moscova. Potrivit apropiaților săi, el a fost închis pe nedrept și privat de autoritățile ruse de îngrijiri medicale, ceea ce a cauzat moartea sa. AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Sorin Popescu)

Migranți vânduți la licitație în ‘piețele de sclavi’ din Libia (reportaj ABC)

Pentru câteva sute de euro, migranți care trec prin Libia în speranța că vor ajunge pe continentul european sunt vânduți la licitație în piețe de sclavi create în această țară de grupări armate ce profită de pe urma marilor fluxuri migratorii dinspre Africa Subsahariană, scrie publicația spaniolă ABC într-un reportaj publicat joi. be423016-04c2-4b60-a557-acad42cb61da 'Bărbat puternic pentru muncă pe câmp', anunță șeful unei licitații în timp ce ține mâna pe umărul unui migrant african, alții așteptându-și rândul în spatele lui să fie cumpărați ca sclavi, relevă imaginile dintr-o secvență înregistrată în luna august într-o localitate neprecizată din estul Libiei. Mărturii asemănătoare au fost oferite de numeroși migranți care au reușit să traverseze Marea Mediterană și să ajungă în Europa. 'Avem zeci de mărturii ce ne arată condițiile înfiorătoare trăite, pentru a le cere bani pentru a-și 'plăti' călătoria. Unuia i-au ars mâna pentru ca familia sa să-l audă țipând', spune reporterului publicației ABC directorul unui ONG, menționând de asemenea că cei care nu plătesc pot ajunge să fie vânduți între diferitele mafii și grupări armate care s-au înmulțit în Libia în contextul haosului ce domnește în această țară de la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi. Bărbații solizi, apți pentru munca în construcții sau alte activități grele, și femeile vândute ca sclave sexuale au un preț cuprins între 200 și puțin peste 500 de dolari, notează publicația spaniolă. Fenomenul a fost sesizat de mult timp de către Organizația Mondială pentru Migrație (OIM), care menționează că vânzarea migranților s-a răspândit tot mai mult printre traficanții implicați în transportul acestora din Africa înspre Europa, prin Libia, fără să fie însă publicate estimări cu privire la numărul celor care au ajuns să fie vânduți ca sclavi. Se știe în schimb că în prezent în Libia se află circa 300.000 de migranți care doresc să traverseze Mediterana, după ce alte sute de mii au debarcat astfel în Europa în ultimii ani, mai ales în Italia. În încercarea de a diminua acest aflux, guvernul de la Roma a încheiat cu guvernul libian recunoscut de comunitatea internațională un acord prin care Italia oferă sprijin gărzii de coastă libiene în interceptarea ambarcațiunilor cu migranți. Această cooperare a fost însă calificată de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) drept 'inumană', acest organism considerând că prin retrimiterea migranților în Libia ei riscă 'detenții arbitrare și pe termen nedefinit și sunt expuși torturilor, violurilor, muncii forțate, exploatării și extorcărilor'. AGERPRES/(AS — autor: Sorin Popescu, editor: Ionuț Mareș)

Ramai conectat

Cele mai recente articole

(VIDEO) Cunoscutul cântăreţ country Mel Tillis a murit la vâsta de 85 de ani

Tillis a murit la un spital din Ocala, Florida, unde se afla internat. Aparent, cauza mortii a fost o insuficienta respiratorie, însa artistul suferea de mai bine de un an de o boala a aparatului digestiv. Membru al Country Music Hall of Fame si Grand Ole Opry, Tillis a înregistrat mai mult de 60 de albume si a scris cântece pentru cântareti ca George Strait, Kenny Rogers si Ricky Skaggs. Sase dintre piesele lui, precum „I Ain’t Never”, „ (...)

Scandalul pensiilor private din România a ajuns în paginile Financial Times

Potrivit legislatiei, românii cu vârsta sub 35 de ani directioneaza o parte din contributiile sociale spre schemele de pensii private care vor completa pensia de la stat. Însa, Guvernul de la Bucuresti a decis sa reduca contributiile la pilonul II de pensii private de la 5,1- pâna la 3,75- începând din 2018. Secretarul general al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Private din România (APAPR), Mihai Bobocea, sustine ca reducerea contributiilor a (...)

600 locuri de muncă, disponibile la Brașov (Social)

Inapoi la stirile din categorie 600 locuri de muncă, disponibile la Brașov 20 Noi 2017, 10:17:00 Categ: Social Autor: Laura Stoian Citit de 38 de ori Descriere foto: Arhivă 610 joburi sunt disponibile în acest moment la Brașov. Potrivit reprezentanților Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, cele mai multe posturi vacante sunt pentru ambalator manual, agent de securitate, bucătar, confecționer, electrician, controlor calitate, lăcătuș mecanic, lucrător bucătărie, ospătar, muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor, stivuitorist, vânzător și sudor. Oferta se adresează atât muncitorilor necalificați, cât și absolvenților de studii superioare. Astfel, pentru brașovenii care au terminat o facultate, sunt disponibile joburi precum specialist și șef în diferite domenii, programator, proiectant sau contabil. Brașovenii interesați pot afla mai multe informații de la AJOFM Brașov, de pe strada Lungă, nr. 1A, sau direct de pe site-ul instituţiei, http://www.ajofm-bv.ro.