Netanyahu denunță la o întâlnire cu Putin ”amenințarea” iraniană în Siria

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunțat miercuri, în fața președintelui rus Vladimir Putin, întărirea prezenței iraniene în Siria, calificând-o drept ''o amenințare'' pentru ''întreaga lume'', informează AFP. ced08e67-daa7-490f-a268-367e080d7525 "Iranul depune eforturi enorme pentru a-și întări prezența în Siria", a spus Netanyahu, primit de Putin la Soci, stațiune balneară la Marea Neagră. "Acest lucru reprezintă o amenințare pentru Israel, pentru Orientul Mijlociu și pentru întreaga lume", a subliniat el în cadrul acestei întâlniri. Alături de Iran, Rusia este unul dintre principalii aliați ai regimului de la Damasc și a declanșat în septembrie 2015 o intervenție militară de susținere a forțelor președintelui Bashar al-Assad. Benjamin Netanyahu a considerat ''extrem de importante'' eforturile internaționale care vizează combaterea grupării jihadiste Statul Islamic (SI). "Însă este negativ faptul că Iranul se implantează acolo unde a fost înfrânt Statul Islamic", a declarat premierul israelian. De la începutul războiului civil din Siria în 2011, Israelul urmărește cu foarte mare atenție evoluția situației din statul vecin, fiind atent să nu fie atras în conflict, dar rezervându-și dreptul de a ataca punctual convoaie care au ca destinație organizația libaneză Hezbollah sau poziții ale forțelor regulate siriene. În iulie, Netanyahu și-a exprimat opoziția față de un armistițiu inițiat de SUA și Rusia în sudul Siriei, spunând că acesta întărește poziția Iranului, potrivit unui responsabil israelian. Un armistițiu inițiat de SUA, Rusia și Iordania a intrat în vigoare la 9 iulie în provinciile As-Suwayda, Daraa și Quneitra. El este în general respectat. Israelul a lovit în mai multe rânduri poziții ale armatei siriene — în special în localitatea Quneitra, scena unor lupte între regim și rebeli — după tiruri asupra Platoului Golan ocupat de statul israelian. Israelul ocupă din 1967 circa 1.200 de km pătrați din Platoul Golan, pe care l-a anexat, o decizie care nu a fost recunoscută niciodată de către comunitatea internațională. Israelul și Iranul se acuză reciproc că reprezintă o amenințare pentru stabilitatea în Orientul Mijlociu. AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Comitetul ONU pentru luptă împotriva rasismului a emis un ‘prim avertisment’ la adresa SUA

Un comitet al ONU însărcinat cu lupta împotriva rasismului a emis un 'prim avertisment' formal cu privire la situația din SUA, măsură utilizată rar pentru a semnala emergența unui posibil conflict între comunități, informează AFP. 620d9691-f205-4660-943d-70277742e1e3 Comitetul pentru eliminarea discriminării rasiale și-a justificat recurgerea la 'un prim avertisment și la o procedură de acțiune urgentă' prin proliferarea manifestațiilor rasiste în SUA. Comitetul a invocat în special evenimentele survenite în Charlottesville (statul Virginia), unde o femeie a fost ucisă după ce un susținător al teoriei privind supremația albilor a intrat cu mașina într-un grup de contramanifestanți antirasiști. Acest comitet, aflat în subordinea Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului, poate emite un avertisment formal pentru a împiedica 'problemele existente să se transforme în conflict' sau 'o resurgență a unui conflict acolo unde acesta s-a produs deja', potrivit site-ului oficial al comitetului. Președintele american Donald Trump a fost ținta a numeroase critici după comentariile sale cu privire la confruntările de la Charlottesville, comentarii în care a acuzat ambele tabere. Comitetul a îndemnat guvernul american, 'precum și politicienii de nivel înalt și responsabili publici să respingă și să condamne fără echivoc și necondiționat discursurile de incitare la ură rasială', fără a menționa cu toate acestea numele președintelui Trump. 'Suntem îngrijorați de manifestațiile rasiste, însoțite de sloganuri fățiș rasiste, de cântece și saluturi ale naționaliștilor albi, neonaziștilor și membrilor Ku Klux Klan, care promovează ideea privind supremația rasei albe și incită la discriminare rasială și la ură', subliniază șefa comitetului, Anastasia Crickley, într-un comunicat. În ultimul deceniu, 'un prim avertisment' a fost emis de șapte ori, în principal la adresa unor țări pradă unor conflicte etnice și religioase, cum sunt Burundi, Nigeria, Irak sau Coasta de Fildeș. AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)

UE atrage atenția asupra naționalismului și comemorează victimele regimurilor totalitare

Europenii trebuie să respingă naționalismul extrem, xenofobia și ura - baze ale regimurilor totalitare și autoritare, a transmis miercuri Comisia Europeană, cu ocazia zilei europene a comemorării victimelor unor astfel de regimuri, conform DPA. c15e81b6-74bc-49fd-b7b2-eba6a9b48a7d "La 23 august 1939, Germania nazistă și Uniunea Sovietică au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, care a marcat începutul uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria recentă a continentului nostru", au precizat, într-un comunicat, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și comisarul pentru Justiție, Vera Jourova. "Regimurile totalitare din Europa au restricționat libertățile oamenilor, le-au încălcat drepturile și au făcut milioane de cetățeni obișnuiți victime ale ideologiei lor", se mai arată în declarația comună. Cei doi oficiali europeni au atras atenția că amintirea "ororilor trecute" este necesară "pentru a-i respinge pe cei care încearcă să reînvie aceste ideologii". "Extremismul, intoleranța și opresiunea nu au ce căuta în Uniunea Europeană", se precizează în comunicat. Pactul Ribbentrop-Molotov a fost un tratat de neagresiune semnat între Germania nazistă și Uniunea Sovietică și care a divizat restul Europei între cele două puteri. Zeci de milioane de persoane au fost deportate, torturate și ucise în timpul acestor regimuri totalitare. Pactul a fost valabil mai puțin de doi ani, asta pentru că Hitler a atacat Uniunea Sovietică în iunie 1941. AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Poliția finlandeză are dubii cu privire la identitatea bărbatului suspectat de atacul din Turku

Poliția finlandeză nu este sigură în ceea ce privește identitatea reală a bărbatului arestat sub suspiciunea că a ucis doi oameni într-un atac cu cuțit săptămâna trecută, a declarat miercuri detectivul care conduce investigația, informează Reuters. 2537b29c-aa35-41bd-b71b-046b157b8cd4 Atacul de săptămâna trecută este primul din Finlanda bănuit a fi comis de un militant islamist. Alte opt persoane au fost rănite în acest atac cu cuțit, care a avut loc în orașul de pe coasta de sud-vest a Finlandei, Turku, la 18 august. Atacul din Finlanda a fost comis la numai o zi după ce un atacator a intrat cu o camionetă în mulțime la Barcelona, ucigând 14 oameni și rănind peste o sută. Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atacul din Spania. Poliția finlandeză a plasat în arest patru bărbați în legătură cu atacul de la Turku și a emis un mandat internațional de arestare pe numele unui al cincilea suspect. Bărbatul suspectat aflat în custodia poliției a fost identificat ca fiind marocanul de 18 ani Abderrahman Mechkah, declarat marți, de o Curte de Justiție, responsabil pentru atac. Însă detectivul care conduce ancheta, Markus Laine, de la Biroul Național pentru Investigații, a declarat pentru Reuters că este posibil ca aceasta să fie o identitate falsă. 'Avem motive să credem că el le-a dat informații eronate autorităților atunci când a intrat în țară', a declarat Laine. 'Nu putem comenta deocamdată motivele lui. El nu a dorit să răspundă la toate întrebările', a adăugat el. Bărbatul identificat drept Abderrahman Mechkah a sosit în Finlanda în 2016, după ce s-a aflat o perioadă în Germania, potrivit autorităților. AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Întâlnirea dintre Jared Kushner și șeful diplomației egiptene a fost amânată

Întâlnirea dintre ministrul de externe egiptean Sameh Shoukry și consilierul prezidențial american Jared Kushner, ginerele președintelui Donald Trump, a fost anulată, relatează Reuters, care citează o copie a programului actualizat al oficialului american. 0d696618-d8cb-4414-b2bb-30eb70f0973c Un oficial al diplomației de la Cairo a declarat pentru Reuters că întâlnirea a fost anulată, fără însă a preciza motivele acestei decizii. Shoukry urma să se întâlnească cu o delegația a SUA condusă de Jared Kushner, pentru a analiza procesul de pace din Orientul Mijlociu. Două surse apropiate acestui dosar au afirmat marți că SUA vor refuza furnizarea de asistență în valoare de 95,7 milioane de dolari pentru Egipt și vor amâna o plată suplimentară de 195 de milioane de dolari ca urmare a lipsei de progrese ale autorităților de la Cairo în privința respectării drepturilor omului și a normelor democratice. Pe agenda de miercuri a vizitei la Cairo a delegației conduse de Jared Kushner figurează o întâlnire cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, potrivit purtătorului de cuvânt al șefului statului egiptean. Nu este clar dacă întâlnirea Kushner — Sisi fusese programată încă de la început sau dacă ea a fost aranjată după anularea întrevederii oficialului american cu ministrul de externe egiptean. AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu)

Șeful Pentagonului, în vizită la Ankara pentru discuții privind Siria și Irakul

Ministrul apărării american Jim Mattis a sosit miercuri la Ankara pentru discuții cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și alți politicieni, în special privind sprijinul acordat de SUA milițiilor kurde siriene pe care Ankara le consideră organizații teroriste, relatează AFP. 5b152ff4-065b-4f32-bebd-890ec4e64afa Statele Unite ale Americii au anunțat în luna mai că au început să trimită arme și vehicule Unităților de protecție a poporului kurd (YPG) pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria. Forțele Democratice Siriene (SDF), o alianță de miliții dominată de gruparea kurdă YPG, desfășoară în prezent un atac asupra Raqqa, principalul bastion al Statului Islamic din Siria. Turcia consideră însă YPG o 'organizație teroristă', provenind din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), și acesta considerat la rândul său o 'organizație teroristă' de Ankara și de aliații săi occidentali. Ankara se teme că armele furnizate milițiilor kurde siriene vor ajunge apoi la PKK și se vor întoarce în cele din urmă împotriva sa. Turcia și-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu crearea unui stat kurd autonom la granița sa și a lansat în august 2016 o ofensivă terestră în nordul Siriei pentru a alunga militanții SI de la frontieră și pentru a preveni o eventuală legătură între diferitele zone controlate de milițiile YPG. 'Turcia nu va permite deschiderea unui coridor terorist în Siria spre Marea Mediterană', a declarat marți președintele turc, potrivit cotidianului Hürriyet. 'Oricare ar fi prețul, noi vom interveni', a spus el. Un alt subiect care va fi discutat în timpul vizitei lui Jim Mattis va fi referendumul privind independența Kurdistanului irakian ce va avea loc pe 25 septembrie. Ministrul apărării american s-a întâlnit marți cu liderul kurd irakian Massoud Barzani pentru a exprima opoziția Statelor Unite față de acest referendum. Totodată, Washingtonul este îngrijorat în legătură cu o apropiere între Ankara și Teheran, în special după vizita de săptămâna trecută a șefului Statului Major al armatei iraniene în Turcia. Întrebat după această vizită în legătură cu o eventuală operațiune turco-iraniană împotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului, Erdogan a spus că o astfel de posibilitate a fost 'mereu pe ordinea de zi'. Însă Gardienii Revoluției din Iran au negat marți orice operațiune în afara granițelor Iranului. AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Moise, editor: Gabriela Ionescu)

Ramai conectat

Cele mai recente articole

Victor Ponta confirma ca a vrut sa vanda TAROM

Fostul premier Victor Ponta a confirmat miercuri, intr-o postare pe Facebook, ca a vrut sa vanda TAROM, asa cum a afirmat in spatiul public un fost director al companiei, informatia fiind “una absolut corecta”, informeaza AGERPRES. “In anul 2015 ( nu 2013) am avut discutii personale, oficiale si detaliate la nivel de CEO sau Presedinte cu Turkish Airlines, Qatar, Emirates si Etihad (4 din cele mai puternice si bogate Companii aeriene din lume ), le-am prezentat intentia Guvernului Romaniei de a avea un investitor strategic pentru TAROM — care sa ofere aeronave noi si de mai multe tipuri, sa mareasca semnificativ numarul de destinatii, sa modernizeze si sa aiba un plan clar de dezvoltare pe termen lung! Ca argument principal am prezentat datele oficiale (…) care aratau ca incepand cu 2011 pana in 2015 TAROM si-a redus in fiecare an pierderile — acum vedeti ca aceasta situatie s-a schimbat in 2016 cu Guvernul ‘Tehnocrat’, iar in 2017 cu Guvernul ‘Dragnea’ dezastrul vine cu pasi mari!”, a aratat deputatul PSD. Potrivit acestuia, TAROM nu poate sa supravietuiasca doar cu promisiuni pompoase in competitia de pe piata europeana si mondiala. “Spre deosebire de prostiile populiste anuntate de cuplul comic Dragnea — Cuc eu stiu sigur ca TAROM nu poate sa supravietuiasca singur cu discursuri pompoase in competitia de pe piata europeana si mondiala! Dincolo de problemele generate de competitia cu firmele low cost TAROM are prea multi angajati ‘la sol’, management politic si neprofesionist, iar ratele pentru achizitiile faraonice fara noi venituri vor epuiza rapid si ultimele resurse din conturi. Faptul ca ai cumparat la suprapret 2 aeronave refuzate de Pegasus (o companie privata din Turcia care are deja o flota de 3 ori mai mare decat TAROM) si ca la sosirea acestora s-au bulucit pe pista si presedintele Camerei Deputatilor, si primul ministru si ministrul Transporturilor arata doar o mentalitate de tara saraca latino-americana care se mira cand vede un avion mediu curier (intre timp Wizz Air sau RyanAir isi mai cumparau cateva zeci si luau milioane de pasageri din Romania)! Directorul general al TAROM a demisionat, dar Consiliul de administratie ramane pe pozitii. Cine sunt administratorii TAROM: un tanar de 33 de ani din Giurgiu, un fost agent de vanzari si un grup de angajati ‘nascuti’ consilieri”, a afirmat fostul premier. El a adaugat in context ca Grecia si-a inchis Compania Nationala in 2009, la fel Bulgaria si Ungaria, Air Serbia si Alitalia au fost cumparate de Etihad, Austrian de catre Lufthansa, Cehia a acceptat investitia din Coreea de Sud. “TAROM poate sa aiba viitor daca se asociaza cu o mare Companie europeana sau mondiala si daca un management profesionist face reformele si schimbarile necesare. Dincolo de semnificatia si mandria nationala, TAROM reprezinta un caz emblematic despre directia in care merge Romania. Putem sa mergem spre reducerea pierderilor, deschidere, transparenta si strategie de dezvoltare pe termen lung cum faceam in 2015 — sau mergem pe populism, smecherie ieftina, demagogie, si lacomie pe termen scurt, ca in 2017 cu ‘Programul Dragnea’? Dupa cum se arata lucrurile, vad ca deocamdata suntem pe scenariul 2 — ceea ce inseamna falimentul Romaniei in 2-3 ani si aplicarea principiului ‘dupa Dragnea, Cuc & Co — POTOPUL'”, a mai sustinut fostul presedinte al PSD.

În Maramureș a nins noaptea trecută. Primarul din Borșa a fost surprins

Vremea pare sa-si faca de cap în Maramures. Dupa ce temperaturile au depasit 40 de grade, în noaptea de 22 spre 23 august a nins. La Borsa, pe Vârful Pietrosul Rodnei a nins, iar stratul de zapada a ajuns pâna la 5 centimetri. „A nins la altitudinea de peste 2.000 de metri, pe Vârful Pietrosul Rodnei. Acum în oras sunt undeva la 10 – 12 grade, dar noaptea trecuta au fost 6 grade”, a spus Ion Sorin Timis, primarul orasului. Ninsoarea î (...)

MOARTE SUSPECTĂ la Mircea Vodă

MOARTE SUSPECTĂ la Mircea VodăCadrele medicale au intervenit în dimineața zilei de miercuri, 23 august a.c., la o sesizare care preciza că un bărbat se află căzut lângă liniile de cale ferată din localitatea Mircea Vodă Gară. Pacientul prezenta un traumatism cranio-cerebral și a fost trimis un echipaj de la Medgidia, care a găsit victima inconștientă, în stop cardio-respirator. Ulterior, a fost trimis și un echipaj cu un medic, iar bărbatul a fost resuscitat și trimis înspre Constanța. Momentan nu se cunosc circumstanțele cum s-ar fi lovit pacientul la cap, anchetatorii luând în considerație toate ipotezele, de la un accident, la loviri sau chiar crimă! Pacientul a intrat din nou în stop cardio-respirator, în fața spitalului din Medgidia. Amintim și faptul că pompierii SMURD și cadrele medicale au intervenit marți, 22 august, în gara din Mangalia! Și acolo un bărbat s-a prăbușit din picioare pe peronul din gară. Martorii spun că acesta consuma o cafea, dar ar fi consumat și băuturi alcoolice. Potrivit medicilor, bărbatul a fost găsit în stop cardio-respirator. Medicii au aplicat protocolul de resuscitare, dar a fost declarat decedat. Bărbatul avea 52 de ani și era din Brăila. UPDATE Bărbatul a fost declarat decedat. C.C. L.C.