VIDEO Propunere MJ: Mandatele șefilor din Justiție, mărite de la 3 la 4 ani

097dd785-1dc8-4c31-b544-691105dbf51a "Mandatele în curs nu pot fi afectate prin modificarea legii. (...) Perspectiva aceasta a mandatelor de 4 ani nu se referă la cei care au funcții astăzi sau mâine", a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader. AGERPRES/(imagine: Alfred Schupler, grafician: Andrei Șerban, redactor-video: Mihuț Năstăsache)

Tudorel Toader: Membrii CSM trebuie să se suspende din magistratură pe perioada mandatului

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, propune ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să se suspende din magistratură pe durata mandatului. f8779e01-20bf-4ed5-aacd-26b46d2008db "Ei sunt demnitari ai statului român, au în grijă administrarea unei puteri dintre cele trei și atunci trebuie să se ocupe exclusiv de atribuțiile de membru CSM, fără a mai participa ca judecători sau procurori la instanțele sau Parchetele din care vin, evident, pe durata mandatului", a precizat Toader, la Ministerul Justiției. AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)

VIDEO UPDATE Toader despre răspunderea magistraților: Nu există categorie socio-profesională care să nu răspundă...

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat miercuri, în contextul prezentării modificărilor aduse la legile Justiției, că nu există nicio categorie socio-profesională care să nu răspundă după regulile generale ale dreptului, precizând că proiectul de modificare a legilor Justiției introduce solidaritatea în răspundere a celui care cauzează prejudiciu alături de stat. ba8ae9ca-16e4-4f5f-bad6-0eaa95fadc75 "Până acum legea spunea ca 'statul se poate îndrepta' împotriva magistratului. Propunem sa scoatem 'poate'. Voi face cândva publice toate erorile judiciare, statul nu s-a îndreptat niciodată împotriva magistratului care a greșit. Nu există categorie socio-profesională care să nu răspundă după regulile generale ale dreptului", a declarat Tudorel Toader la Ministerul Justiției. El a precizat că proiectul vine cu o modificare, respectiv solidaritatea în răspundere a celui care cauzează prejudiciu alături de stat. "Răspunderea statului este stabilită în condițiile legii și este solidară cu răspunderea autorului faptei cauzatoare de prejudiciu. Aici apare o modificare — solidaritatea în răspundere a celui care cauzează prejudiciu alături de stat. (...) Cum este în prezent, am dat textul de lege, 'răspunderea statului este stabilită în condițiile legii și nu înlătură răspunderea judecătorilor, procurorilor care și-au exercitat funcția cu rea credință sau gravă neglijență'", a spus ministrul Justiției. În acest sens, Tudorel Toader a precizat că a propus propus abrogarea alineatului 6 din articolul 96. "Alineat 6 care spune așa: pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune numai împotriva statului reprezentat prin Ministerul Finanțelor. Această abrogare derivă din solidaritatea propusă anterior", a spus Toader. Potrivit modificării, "după ce prejudiciul a fost acoperit de către stat, în temeiul hotărârii irevocabile, statul se îndreaptă cu acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârșit eroare judiciară cauzatoare de prejudicii". AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Mihai Simionescu, imagine: Alfred Schupler, grafician: Andrei Șerban, redactor-video: Mihuț Năstăsache, editor online: Gabriela Badea)

Inspecția Judiciară despre trecerea la Ministerul Justiției: Modificările sunt în acord cu necesitatea unei...

Inspecția Judiciară susține că propunerea anunțată de ministrul Tudorel Toader de trecere a acestei instituții în subordinea Ministerului Justiției este în acord cu necesitatea unei autonomii reale și consolidarea independenței față de CSM. 103b559f-a5f1-4aa5-856d-4cf0db161add "Apreciem intenția ministrului Justiției de a consolida independența Inspecției Judiciare față de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificări sunt în acord cu pozițiile pe care Inspecția le-a avut în decursul timpului legat de necesitatea unei autonomii reale a Inspecției", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru. Tudorel Toader a declarat, miercuri, că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției prevede ca Inspecția Judiciară să treacă la Ministerul Justiției. "În multe țări, IJ este la MJ. (...) Eventual există și o soluție mai radicală de o autonomiza, o instituție separată a statului român, dar care să nu fie dependentă de CSM. Nu CSM-ul să-i facă regulamentul de organizare, să-i stabilească, să-i aprobe rapoartele și celelalte, ca după aceea ei să se ducă în control la corpul de magistrați, procurori", a afirmat Toader. El a precizat că în România sunt aproximativ 7.000 de magistrați iar IJ are 70 de membri, care au un rol foarte important. "Această competență a IJ de a verifica proceduri și celelalte în activitatea magistraților vine ca o altă formă de asigurare a independenței, vine ca un alt mecanism de poziționare a puterii judecătorești în raport cu puterile statului și, în același timp, asigurarea autonomiei, independenței lor de a-și îndeplini misiunile legale pe care le au", a susținut ministrul Justiției. AGERPRES/(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruștei)

Danileț despre trecerea Inspecției Judiciare la MJ: Mi se pare cea mai dură propunere

Judecătorul Cristi Danileț, fost membru al CSM, susține că trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției i se pare cea mai "dură" propunere anunțată miercuri de ministrul Tudorel Toader. 0a59316b-b7fe-419c-b1a3-55ed478b5e2d "Propunerea MJ: Inspecția Judiciară trece la Ministerul Justiției. Mi se pare cea mai dură propunere. Inspecția Judiciară era la MJ până în 2005, apoi a fost la CSM până în 2012, după care a devenit instituție independentă. Acum se dorește să se revină la sistemul dinainte de reforma din 2005. Personal, nu vreau să fiu un magistrat posibil anchetat de Inspecția ministrului", a scris Dănileț, pe Facebook. În opinia sa, procedura privind răspunderea materială a magistraților trebuie descrisă exact, pentru a nu rămâne ineficientă ca și până acum. "Cu privire la răspunderea materială a magistraților, azi statul despăgubește victima unei erori judiciare, iar apoi poate să se îndrepte împotriva magistratului vinovat de rea-credință sau gravă neglijență. Pe viitor, se dorește ca acest regres al statului să fie obligatoriu, ceea ce este firesc. Însă cred că trebuie descrisă exact procedura de stabilire a relei-credințe sau gravei neglijențe a magistraților, altfel procedura va fi ineficientă, ca și până acum", a explicat Danileț. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției prevede ca Inspecția Judiciară să treacă la Ministerul Justiției. AGERPRES/(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

VIDEO UPDATE Toader anunță înființarea în cadrul Ministerului Public a unei direcții specializate în...

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri că se dorește înființarea unei direcții specializate în cadrul Ministerului Public, care să efectueze urmăriri penale pentru faptele săvârșite de către judecători și procurori, indiferent de natura și gravitatea acestora. 8c09df70-3879-40c6-854e-d56ae9c0d7ea "O direcție care să aibă competența exclusivă de efectuare a urmăririi penale pentru faptele reclamate a fi fost comise de către magistrați. Ce avem în vedere? Avem în vedere o asigurare a unei protecții și a unei autonomii, a unor garanții, față de magistrații bănuiți că ar fi comis infracțiuni. Am văzut cu toții faptul că uneori se reclamă în spațiul public de către judecători că, urmare a unei soluții sau alta, sunt anchetați de către autorii rechizitoriilor ale căror soluții au fost infirmate. Personal, nu am acesta convingere pentru că nu avem soluții definitive care sa o confirme, dar ca o garanție pentru independența judecătorilor vom avea un corp specializat din 20 de procurori, care sa ancheteze presupusele infracțiuni săvârșite de către magistrați", a precizat Tudorel Toader la o conferință de presă în care a prezentat proiectul de modificare a legilor Justiției. Potrivit proiectului, "în cadrul Parchetului de Pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției se înființează o direcție specializată având competența exclusivă de efectuare a urmăririi penale pentru faptele săvârșite de către judecători și procurori, indiferent de natura și gravitatea acestora". AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Mihai Simionescu, imagine: Alfred Schupler, grafician: Andrei Șerban, redactor-video: Mihuț Năstăsache, editor online: Simona Aruștei) Citiți și: Toader: De ce legile Justiției acum? Fac parte din programul de guvernare și au trecut 13 ani de la adoptarea acestora Toader: Numirile pentru conducerea Ministerului Public — făcute de Secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției Toader: Proiectul de modificare a legilor Justiției prevede majorarea vechimii pentru promovare a procurorilor și judecătorilor Toader: Inspecția Judiciară trece la Ministerul Justiției

Ramai conectat

Cele mai recente articole

Victor Ponta confirma ca a vrut sa vanda TAROM

Fostul premier Victor Ponta a confirmat miercuri, intr-o postare pe Facebook, ca a vrut sa vanda TAROM, asa cum a afirmat in spatiul public un fost director al companiei, informatia fiind “una absolut corecta”, informeaza AGERPRES. “In anul 2015 ( nu 2013) am avut discutii personale, oficiale si detaliate la nivel de CEO sau Presedinte cu Turkish Airlines, Qatar, Emirates si Etihad (4 din cele mai puternice si bogate Companii aeriene din lume ), le-am prezentat intentia Guvernului Romaniei de a avea un investitor strategic pentru TAROM — care sa ofere aeronave noi si de mai multe tipuri, sa mareasca semnificativ numarul de destinatii, sa modernizeze si sa aiba un plan clar de dezvoltare pe termen lung! Ca argument principal am prezentat datele oficiale (…) care aratau ca incepand cu 2011 pana in 2015 TAROM si-a redus in fiecare an pierderile — acum vedeti ca aceasta situatie s-a schimbat in 2016 cu Guvernul ‘Tehnocrat’, iar in 2017 cu Guvernul ‘Dragnea’ dezastrul vine cu pasi mari!”, a aratat deputatul PSD. Potrivit acestuia, TAROM nu poate sa supravietuiasca doar cu promisiuni pompoase in competitia de pe piata europeana si mondiala. “Spre deosebire de prostiile populiste anuntate de cuplul comic Dragnea — Cuc eu stiu sigur ca TAROM nu poate sa supravietuiasca singur cu discursuri pompoase in competitia de pe piata europeana si mondiala! Dincolo de problemele generate de competitia cu firmele low cost TAROM are prea multi angajati ‘la sol’, management politic si neprofesionist, iar ratele pentru achizitiile faraonice fara noi venituri vor epuiza rapid si ultimele resurse din conturi. Faptul ca ai cumparat la suprapret 2 aeronave refuzate de Pegasus (o companie privata din Turcia care are deja o flota de 3 ori mai mare decat TAROM) si ca la sosirea acestora s-au bulucit pe pista si presedintele Camerei Deputatilor, si primul ministru si ministrul Transporturilor arata doar o mentalitate de tara saraca latino-americana care se mira cand vede un avion mediu curier (intre timp Wizz Air sau RyanAir isi mai cumparau cateva zeci si luau milioane de pasageri din Romania)! Directorul general al TAROM a demisionat, dar Consiliul de administratie ramane pe pozitii. Cine sunt administratorii TAROM: un tanar de 33 de ani din Giurgiu, un fost agent de vanzari si un grup de angajati ‘nascuti’ consilieri”, a afirmat fostul premier. El a adaugat in context ca Grecia si-a inchis Compania Nationala in 2009, la fel Bulgaria si Ungaria, Air Serbia si Alitalia au fost cumparate de Etihad, Austrian de catre Lufthansa, Cehia a acceptat investitia din Coreea de Sud. “TAROM poate sa aiba viitor daca se asociaza cu o mare Companie europeana sau mondiala si daca un management profesionist face reformele si schimbarile necesare. Dincolo de semnificatia si mandria nationala, TAROM reprezinta un caz emblematic despre directia in care merge Romania. Putem sa mergem spre reducerea pierderilor, deschidere, transparenta si strategie de dezvoltare pe termen lung cum faceam in 2015 — sau mergem pe populism, smecherie ieftina, demagogie, si lacomie pe termen scurt, ca in 2017 cu ‘Programul Dragnea’? Dupa cum se arata lucrurile, vad ca deocamdata suntem pe scenariul 2 — ceea ce inseamna falimentul Romaniei in 2-3 ani si aplicarea principiului ‘dupa Dragnea, Cuc & Co — POTOPUL'”, a mai sustinut fostul presedinte al PSD.

În Maramureș a nins noaptea trecută. Primarul din Borșa a fost surprins

Vremea pare sa-si faca de cap în Maramures. Dupa ce temperaturile au depasit 40 de grade, în noaptea de 22 spre 23 august a nins. La Borsa, pe Vârful Pietrosul Rodnei a nins, iar stratul de zapada a ajuns pâna la 5 centimetri. „A nins la altitudinea de peste 2.000 de metri, pe Vârful Pietrosul Rodnei. Acum în oras sunt undeva la 10 – 12 grade, dar noaptea trecuta au fost 6 grade”, a spus Ion Sorin Timis, primarul orasului. Ninsoarea î (...)

MOARTE SUSPECTĂ la Mircea Vodă

MOARTE SUSPECTĂ la Mircea VodăCadrele medicale au intervenit în dimineața zilei de miercuri, 23 august a.c., la o sesizare care preciza că un bărbat se află căzut lângă liniile de cale ferată din localitatea Mircea Vodă Gară. Pacientul prezenta un traumatism cranio-cerebral și a fost trimis un echipaj de la Medgidia, care a găsit victima inconștientă, în stop cardio-respirator. Ulterior, a fost trimis și un echipaj cu un medic, iar bărbatul a fost resuscitat și trimis înspre Constanța. Momentan nu se cunosc circumstanțele cum s-ar fi lovit pacientul la cap, anchetatorii luând în considerație toate ipotezele, de la un accident, la loviri sau chiar crimă! Pacientul a intrat din nou în stop cardio-respirator, în fața spitalului din Medgidia. Amintim și faptul că pompierii SMURD și cadrele medicale au intervenit marți, 22 august, în gara din Mangalia! Și acolo un bărbat s-a prăbușit din picioare pe peronul din gară. Martorii spun că acesta consuma o cafea, dar ar fi consumat și băuturi alcoolice. Potrivit medicilor, bărbatul a fost găsit în stop cardio-respirator. Medicii au aplicat protocolul de resuscitare, dar a fost declarat decedat. Bărbatul avea 52 de ani și era din Brăila. UPDATE Bărbatul a fost declarat decedat. C.C. L.C.