VIDEO UPDATE Pop: Vom promova un proiect prin care Editura Didactică să preia integral...

Ministerul Educației Naționale va promova în ședința de Guvern de săptămâna viitoare un proiect de act normativ prin care Editura Didactică și Pedagogică să preia integral editarea manualelor școlare, a declarat miercuri ministrul Liviu Pop. 6c16094d-87dd-4396-9c6f-ba95ea295ea6 "Săptămâna viitoare vom veni cu un act normativ în Guvern, în așa fel încât să punem capăt acestei sarabande din ultimii cinci ani de zile — Editura Didactică și Pedagogică să preia integral editarea manualelor școlare, în așa fel încât toți elevii din România să beneficieze la timp de manuale școlare. Pentru cei din clasa a V-a, așa cum am anunțat, ieri, în conferința de presă, sunt asigurate toate manualele pentru 11 septembrie. Evident, acele îndrumare vor ține loc de manual timp de maxim opt săptămâni", a afirmat Liviu Pop, în debutul ședinței de Guvern. Ministrul Educației a anunțat, totodată, că în 12 septembrie Legea manualului școlar va fi lansată în dezbatere publică. "Va clarifica și acest aspect, manualul digital, manualul pe hârtie, inclusiv atribuirea acestuia și statutul manualelor auxiliare care au îngreunat ghiozdanul elevului în ultimii ani", a mai spus Pop. Potrivit acestuia, programele școlare trebuie "periate, tăiate". "Și așa cum am spus planurile cadru pentru tot învățământul liceal va fi modificat și planul și programul, cum ne-am angajat în programul de guvernare. În 2017, vom finaliza planurile cadru, iar anul viitor toate programele școlare pentru învățământul liceal vor fi rescrise, în așa fel încât, pentru prima dată, după 20 de ani, vom avea o reformă pe curriculum național cap-coadă, adică de la clasa pregătitoare până la finalul liceului", a mai declarat Liviu Pop. AGERPRES/ (A—autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, imagine: Dan Mihalcea, grafician: Andrei Șerban, redactor-video: Mihuț Năstăsache, editor online: Gabriela Badea)

SNFP: Funcționarii publici amenință cu proteste din septembrie, dacă Legea salarizării nu se aplică...

Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP) solicită Guvernului să se implice în aplicarea salarizării personalului plătit din fonduri publice conform negocierilor, în caz contrar avertizând că vor declanșa acțiuni de protest, începând cu luna septembrie. f3def0c6-9a00-472c-9003-1daed961ebc0 Potrivit unui comunicat al SNFP remis miercuri AGERPRES, funcționarii publici din cadrul mai multor ministere și instituțiile subordonate acestora nu beneficiază, conform complexității muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%, iar reîncadrarea personalului în funcții publice de stat cu salarizarea aferentă nu s-a realizat pentru mai multe categorii de funcționari publici. Sindicaliștii susțin că este vorba de funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Mediului, Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și din instituțiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Apelor și Pădurilor și Ministerului Justiției. De asemenea, la nivelul Ministerului Mediului nu au fost echivalate salariile pe funcții publice similare, iar la nivelul Ministerul Sportului, Transporturilor, Culturii se menține o salarizare ce nu corespunde pregătirii profesionale a angajaților. Totodată, în document se mai spune că salarizarea angajaților din prefectură nu este în concordanță cu complexitatea activității desfășurate și corelate cu celelalte instituții teritoriale subordonate ministerelor, iar în cadrul administrației publice locale — primării, consilii județene, există discrepanțe salariale majore pe funcții publice similare și în neconcordanță majoră cu deciziile Curții Constituționale. "Această situație preconflictuală ne-a determinat să solicităm o întâlnire, în regim de urgență, cu Prim-ministrul României, Mihai Tudose, pentru a identifica soluții în vederea preîntâmpinării eventualelor acțiuni de protest la nivelul administrației publice locale și centrale, precum și pentru a evita îndepărtarea salariaților din administrația publică de politicile publice stabilite de Guvernul României", a declarat președintele SNFP, Sebastian Oprescu. AGERPRES/(AS — autor: Cătălin Trandafir, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)

VIDEO UPDATE Liviu Pop: O analiză completă a stadiului autorizării școlilor – în perioada...

Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat miercuri că o analiză completă a stadiului autorizării școlilor va fi finalizată în perioada 4 - 8 septembrie. eff1428e-be54-471f-abf2-b73c78757b73 "Autorizațiile pentru școli sunt în derulare. Sunt două tipuri de unități școlare, cele făcute înainte de 2006, odată cu apariția legii, și cele după 2006 sau renovate după 2006. O analiză completă o să avem în perioada 4 — 8 septembrie, când toate unitățile școlare vor comunica Ministerului Educației care este stadiul măsurilor întreprinse în perioada vacanței de vară pentru obținerea celor două autorizații necesare funcționării în bune condiții", a spus Liviu Pop, în deschiderea ședinței de Guvern, la solicitarea premierului. Marți, ministrul Educației a declarat, într-o conferință de presă, că nu ar trebui să fie lăsați copiii în școli neautorizate."În nicio școală neautorizată nu ar trebui să lăsăm copiii astăzi", a spus ministrul. Potrivit acestuia, din 31.297 corpuri de clădiri în care își desfășoară activitatea unitățile de învățământ, 2.261 dintre acestea au autorizație PSI, iar 4.200 au avize PSI. "În maximum doi ani vrem să avem toate unitățile cu autorizație, că nu este ritmul pe care ni-l dorim nu pot să comentez. Ne dorim ca toți copiii și profesorii să fie în siguranță", afirma marți Pop. AGERPRES/ (A, AS — autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, imagine: Dan Mihalcea, grafician: Andrei Șerban, redactor-video: Mihuț Năstăsacheeditor online: Anda Badea)

PMB: Comisie de anchetă la RATB pentru a depista cauzele incidentului produs pe linia...

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a solicitat miercuri formarea unei comisii de anchetă la nivelul RATB pentru a depista cauzele incidentului produs miercuri dimineață pe linia tramvaiului 25, informează un comunicat de presă al municipalității. 67faf7f8-7712-4a3a-8511-acf08ff1443c "Am solicitat conducerii RATB să identifice de urgență cauzele care au dus la producerea acestui incident și să ia măsurile tehnice care se impun pentru a preîntâmpina astfel de situații care pot pune în pericol călătorii. Cu toate acestea, indiferent de concluziile pe care le vom trage, un lucru este sigur: trebuie să înnoim de urgență parcul auto RATB, un parc învechit în care nu s-au mai făcut investiții majore de foarte mulți ani. De aceea, reiterez faptul că procedura de achiziție lansată de Municipalitate pentru achiziționarea a 400 de autobuze noi, dotate la standarde europene, reprezintă o prioritate zero pentru actuala administrație. În paralel cu derularea acestei licitații, am finalizat caietele de sarcini pentru achiziționarea a 100 de tramvaie și 100 de troleibuze noi, iar RATB se pregătește pentru achiziționarea a 100 de autobuze electrice", se arată în comunicat. În acest context, Gabriela Firea a mai anunțat că a decis demiterea conducerii Direcției de Achiziții din cadrul PMB. "Am decis demiterea conducerii Direcției de Achiziții din cadrul PMB, întrucât sunt profund nemulțumită de modul în care se desfășoară activitatea acesteia și, în special, de modul în care a gestionat licitația pentru achiziția de autobuze. Ne așteaptă licitații complexe pentru proiecte esențiale de dezvoltare a Capitalei și nu putem accepta tergiversarea unor proceduri și termene din cauza unor funcționari care nu își îndeplinesc sarcinile de serviciu, fie din incompetență, fie din interese nelegitime. Am analizat și modul în care conducerea RATB și Consiliul de administrație al Regiei au asigurat suportul tehnic pentru această licitație. În concluzie, în această dimineață am acceptat demisia președintelui Consiliului de Administrație al RATB. Așteptam ca noul sistem electronic de achiziții publice (SICAP) să asigure soluții pentru problemele cu care se confruntă autoritățile în procedurile de licitații publice, inclusiv să fie însoțit de un manual de utilizare coerent și în deplin acordul cu softul. Este de asemenea esențială sincronizarea operării sistemului național cu cel european. Consider că Agenția pentru Agenda Digitală trebuie să ia măsuri urgente împotriva celor care se fac vinovați de disfuncționalitățile sistemului actual", se mai spune în comunicatul PMB. Un tramvai de pe linia 25 a luat foc miercuri dimineață, din acest motiv tramvaiele de pe liniile 1, 11, 8, 25 și 35 au fost blocate. În urma emisiei de fum, patru persoane au avut nevoie de intervenții medicale, fiind transportate la spital. Circulația tramvaielor în zonă a fost reluată la ora 8,28. AGERPRES/(AS—autor: Mihaela Tudorache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

Prahova: Cioban atacat de urs, la Secăria

Un bărbat de 24 de ani a fost atacat, miercuri, de un urs în timp ce se afla cu oile la păscut pe raza comunei prahovene Secăria, victima fiind preluată de ambulanță și transportată la spital. fb0d31dd-1b4e-4185-90bc-9ba1fc07db41 Surse locale au declarat că un cioban de 24 de ani care se afla cu oile la păscut la Secăria a fost atacat de un urs, victima fiind salvată de câinii care au îndepărtat animalul. Potrivit datelor furnizate de Serviciul Județean de Ambulanță Prahova, bărbatul are o plagă mușcată la nivelul brațului stâng și o contuzie la coloana toraco-lombară, el fiind transportat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești pentru îngrijiri medicale. AGERPRES / (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Marius Frățilă, editor online: Irina Giurgiu)

ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI – 23 AUGUST

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat proiectul de modificare a pachetului de legi privind Justiția, precizând că au trecut 13 ani de la adoptarea acestora. Printre propunerile de modificare se numără: e6328360-04d2-4352-b5a6-e51d999a7677 — majorarea vechimii necesare pentru promovarea procurorilor și judecătorilor, propunere menită să restabilească un echilibru între activitatea prestată și drepturile salariale; —numirile în funcțiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat președintele României; —înființarea unei direcții specializate în cadrul Ministerului Public, care să efectueze urmăriri penale pentru faptele săvârșite de către judecători și procurori, indiferent de natura și gravitatea acestora; —Inspecția Judiciară să treacă la Ministerul Justiției. * * * Traficul rutier va fi restricționat progresiv, cu excepția RATB, începând cu ora 18,00, în funcție de afluența publicului care se va îndrepta către Stadionul "Național Arena", unde va avea loc meciul de fotbal dintre FCSB și FC Sporting Lisabona. * * * Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, în care le cere autorităților locale și centrale să dea dovadă de "claritate morală" în onorarea celor ce au făcut parte din rezistența anticomunistă sau antifascistă. * * * Uniunea Națională a Judecătorilor din România solicită Consiliului Superior al Magistraturii și Înaltei Curți de Casație și Justiție să revoce declarația asumată în comun cu Parchetul General cu privire la aderarea la Strategia Naționale Anticorupție (SNA) 2016 — 2020. Într-un comunicat de presă, UNJR solicită CSM și ÎCCJ "denunțarea de îndată" a declarației comune făcute cu Parchetului General, în luna iulie, și punerea în discuție separat a unei eventuale declarații care să fie conformă competențelor ce revin fiecăreia dintre cele trei autorități. * * * Criticile apărute în spațiul public cu privire la adoptarea declarației comune CSM — ÎCCJ — PG de aderare la Strategia Națională Anticorupție (SNA) sunt "excesive" și "incorecte", susține Consiliul Superior al Magistraturii. "Hotărârea în cauză a fost adoptată de CSM în mandatul anterior, însă, atâta vreme cât niciunul din actualii membri ai Consiliului nu a pus în discuție o posibilă modificare sau revocare a acesteia și nici nu a fost valorificată vreo procedură legală de contestare a hotărârii menționate, apreciem ca excesivă, dacă nu chiar incorectă, criticarea ulterioară a demersului actualei conduceri de a pune în aplicare prevederile acesteia, nimeni — și mai ales membrii CSM — neputându-se prevala de necunoașterea conținutului său", declară CSM. * * * Europarlamentarul Ramona Mănescu și-a depus demisia din PNL, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul general al liberalilor, Robert Sighiartău. AGERPRES/(autor: Claudia Stănescu, editor: Mihai Simionescu)

Ramai conectat

Cele mai recente articole

Victor Ponta confirma ca a vrut sa vanda TAROM

Fostul premier Victor Ponta a confirmat miercuri, intr-o postare pe Facebook, ca a vrut sa vanda TAROM, asa cum a afirmat in spatiul public un fost director al companiei, informatia fiind “una absolut corecta”, informeaza AGERPRES. “In anul 2015 ( nu 2013) am avut discutii personale, oficiale si detaliate la nivel de CEO sau Presedinte cu Turkish Airlines, Qatar, Emirates si Etihad (4 din cele mai puternice si bogate Companii aeriene din lume ), le-am prezentat intentia Guvernului Romaniei de a avea un investitor strategic pentru TAROM — care sa ofere aeronave noi si de mai multe tipuri, sa mareasca semnificativ numarul de destinatii, sa modernizeze si sa aiba un plan clar de dezvoltare pe termen lung! Ca argument principal am prezentat datele oficiale (…) care aratau ca incepand cu 2011 pana in 2015 TAROM si-a redus in fiecare an pierderile — acum vedeti ca aceasta situatie s-a schimbat in 2016 cu Guvernul ‘Tehnocrat’, iar in 2017 cu Guvernul ‘Dragnea’ dezastrul vine cu pasi mari!”, a aratat deputatul PSD. Potrivit acestuia, TAROM nu poate sa supravietuiasca doar cu promisiuni pompoase in competitia de pe piata europeana si mondiala. “Spre deosebire de prostiile populiste anuntate de cuplul comic Dragnea — Cuc eu stiu sigur ca TAROM nu poate sa supravietuiasca singur cu discursuri pompoase in competitia de pe piata europeana si mondiala! Dincolo de problemele generate de competitia cu firmele low cost TAROM are prea multi angajati ‘la sol’, management politic si neprofesionist, iar ratele pentru achizitiile faraonice fara noi venituri vor epuiza rapid si ultimele resurse din conturi. Faptul ca ai cumparat la suprapret 2 aeronave refuzate de Pegasus (o companie privata din Turcia care are deja o flota de 3 ori mai mare decat TAROM) si ca la sosirea acestora s-au bulucit pe pista si presedintele Camerei Deputatilor, si primul ministru si ministrul Transporturilor arata doar o mentalitate de tara saraca latino-americana care se mira cand vede un avion mediu curier (intre timp Wizz Air sau RyanAir isi mai cumparau cateva zeci si luau milioane de pasageri din Romania)! Directorul general al TAROM a demisionat, dar Consiliul de administratie ramane pe pozitii. Cine sunt administratorii TAROM: un tanar de 33 de ani din Giurgiu, un fost agent de vanzari si un grup de angajati ‘nascuti’ consilieri”, a afirmat fostul premier. El a adaugat in context ca Grecia si-a inchis Compania Nationala in 2009, la fel Bulgaria si Ungaria, Air Serbia si Alitalia au fost cumparate de Etihad, Austrian de catre Lufthansa, Cehia a acceptat investitia din Coreea de Sud. “TAROM poate sa aiba viitor daca se asociaza cu o mare Companie europeana sau mondiala si daca un management profesionist face reformele si schimbarile necesare. Dincolo de semnificatia si mandria nationala, TAROM reprezinta un caz emblematic despre directia in care merge Romania. Putem sa mergem spre reducerea pierderilor, deschidere, transparenta si strategie de dezvoltare pe termen lung cum faceam in 2015 — sau mergem pe populism, smecherie ieftina, demagogie, si lacomie pe termen scurt, ca in 2017 cu ‘Programul Dragnea’? Dupa cum se arata lucrurile, vad ca deocamdata suntem pe scenariul 2 — ceea ce inseamna falimentul Romaniei in 2-3 ani si aplicarea principiului ‘dupa Dragnea, Cuc & Co — POTOPUL'”, a mai sustinut fostul presedinte al PSD.

În Maramureș a nins noaptea trecută. Primarul din Borșa a fost surprins

Vremea pare sa-si faca de cap în Maramures. Dupa ce temperaturile au depasit 40 de grade, în noaptea de 22 spre 23 august a nins. La Borsa, pe Vârful Pietrosul Rodnei a nins, iar stratul de zapada a ajuns pâna la 5 centimetri. „A nins la altitudinea de peste 2.000 de metri, pe Vârful Pietrosul Rodnei. Acum în oras sunt undeva la 10 – 12 grade, dar noaptea trecuta au fost 6 grade”, a spus Ion Sorin Timis, primarul orasului. Ninsoarea î (...)

MOARTE SUSPECTĂ la Mircea Vodă

MOARTE SUSPECTĂ la Mircea VodăCadrele medicale au intervenit în dimineața zilei de miercuri, 23 august a.c., la o sesizare care preciza că un bărbat se află căzut lângă liniile de cale ferată din localitatea Mircea Vodă Gară. Pacientul prezenta un traumatism cranio-cerebral și a fost trimis un echipaj de la Medgidia, care a găsit victima inconștientă, în stop cardio-respirator. Ulterior, a fost trimis și un echipaj cu un medic, iar bărbatul a fost resuscitat și trimis înspre Constanța. Momentan nu se cunosc circumstanțele cum s-ar fi lovit pacientul la cap, anchetatorii luând în considerație toate ipotezele, de la un accident, la loviri sau chiar crimă! Pacientul a intrat din nou în stop cardio-respirator, în fața spitalului din Medgidia. Amintim și faptul că pompierii SMURD și cadrele medicale au intervenit marți, 22 august, în gara din Mangalia! Și acolo un bărbat s-a prăbușit din picioare pe peronul din gară. Martorii spun că acesta consuma o cafea, dar ar fi consumat și băuturi alcoolice. Potrivit medicilor, bărbatul a fost găsit în stop cardio-respirator. Medicii au aplicat protocolul de resuscitare, dar a fost declarat decedat. Bărbatul avea 52 de ani și era din Brăila. UPDATE Bărbatul a fost declarat decedat. C.C. L.C.