ŞTIRILE AMIEZII BUCUREŞTI – 18 DECEMBRIE

107

* Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, motivând că actul normativ conţine dispoziţii neclare şi care pot afecta funcţionarea celor două instituţii.
* Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că dezbaterile pe marginea proiectului legii bugetului de stat pe 2018 şi a proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat vor avea loc în această săptămână, în plenul Parlamentului, de luni până vineri între orele 14,00 şi 19,00.
* Consiliul Superior al Magistraturii i-a transmis preşedintelui Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, o scrisoare deschisă în care precizează că "Justiţia trebuie să rămână putere a statului, a oamenilor drepţi".
* Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor atrage atenţia că modificările ce ar putea fi aduse Codului de procedură penală anulează orice protecţie a victimelor violenţei în familie şi violenţei sexuale.
* Guvernul şi-a îndeplinit angajamentul luat anul acesta în privinţa atragerii de fonduri europene, a anunţat premierul Mihai Tudose, precizând că sunt depuse la Bruxelles acte pentru plăţi de 5,2 miliarde de euro. "Am fost consecvenţi şi ne-am îndeplinit pe anul acesta (...) angajamentul. Avem depuse la Bruxelles acte pentru plăţi de 5,2 miliarde, rămâne ca, cu ajutorul dumneavoastră, Comisia să proceseze actele depuse şi să ne livreze, ramburseze toată suma", i-a spus premierul Tudose comisarului european Corina Creţu, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractelor de finanţare depuse pe două axe prioritare, în cadrul programelor POR 2014 - 2020 şi POIM.
* Comisarul european Corina Creţu a afirmat că este important să se menţină creşterea economică a României, precizând totodată că "mai multă stabilitate politică ar fi mai benefică".
* Procurorii militari susţin că, în urma administrării de probe în dosarul "Revoluţiei", concluzia anchetatorilor este că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere. Parchetul Militar susţine că a existat o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri.
* Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, au inaugurat noul Spital de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor, cu trei secţii - două de ortopedie-traumatologie şi una de ATI, opt săli de operaţii dotate la cele mai înalte standarde şi o instalaţie de spălare şi sterilizare a paturilor, o premieră pentru spitalele din România.
* Uniunea Salvaţi România nu va vota, marţi, în cadrul şedinţei CGMB, majorarea de capital de 60 de milioane de euro propusă de primarul general al Capitalei pentru cele 22 de companii municipale şi va sesiza Curtea de Conturi în legătură cu cheltuirea banilor alocaţi acestor companii, a declarat Roxana Wring, preşedintele USR Bucureşti. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)