ŞTIRILE AMIEZII BUCUREŞTI – 8 OCTOMBRIE

47
* Preşedintele CSM, Lia Savonea, a propus o modificare legislativă "rapidă", care să prevadă ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii care absentează nemotivat de la şedinţele de plen să îşi piardă de drept mandatul. Ea a declarat că l-a sunat pe procurorul general interimar Bogdan Licu pentru a-i cere explicaţii în legătură cu organizarea unei întâlniri la Parchetul General, la care participă şi trei procurori din Consiliu, însă acesta nu i-a răspuns la telefon. Membrii CSM au decis să amâne şedinţa, pentru marţi la ora 16,30, în speranţa că cei trei procurori care participă la întâlnirea de la PG se vor prezenta la plen.

* Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că sprijinirea sectorului digital din România trebuie să fie "prioritatea zero" a oricărei guvernări. El a subliniat că, în ultimii ani, guvernanţii au avut ca prioritate zero "acapararea legii şi a instituţiilor, promovarea imposturii şi asaltul asupra statului de drept, economiei de piaţă şi bunei guvernări".

* România şi Partidul Social Democrat vor fi avocaţii permanenţi şi implicaţi pentru extinderea UE spre Balcanii de Vest, a declarat premierul Viorica Dăncilă, lider al PSD. "Privind realităţile politice de pe continentul nostru, trebuie să recunoaştem că este nevoie de un impuls mult mai puternic în ceea ce priveşte politica de extindere a Uniunii Europene. Ultima lărgire a UE, cea din 2013, când Croaţia a devenit stat membru al UE, a deschis drumul Uniunii Europene către Balcanii de Vest, iar datoria noastră este să continuăm această direcţie", a afirmat Viorica Dăncilă, la Forumul regional cu tema "Integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană", organizat de PSD, la Palatul Parlamentului.

* Competenţa de autorizare a lucrărilor la Pasajul Mogoşoaia este a Ministerului Transporturilor, a precizat Primăria Capitalei, în replică la informaţiile din spaţiul online conform cărora PMB ar refuza să emită autorizaţia de construire aferentă organizării de şantier.

* Poliţiştii şi procurorii Capitalei pun în aplicare 44 de mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Dâmboviţa, Teleorman, Ialomiţa, Călăraşi, Prahova, Giurgiu şi 56 de mandate de aducere, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)