ŞTIRILE AMIEZII – ECONOMIC – 12 IULIE

24
* Un număr de 1.181.102 consumatori casnici de energie electrică au optat pentru încheierea contractelor pe piaţa concurenţială anul trecut, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

* Resursele de energie primară au crescut cu 1,0%, iar cele de energie electrică au scăzut cu 4,5% în primele cinci luni ale anului în curs, raportat la perioada similară din 2018, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

* Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 7% în primele cinci luni ale anului, faţă de perioada corespunzătoare din 2018, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS) remise vineri AGERPRES.

* Cifra de afaceri în industrie s-a majorat cu 7,5% în primele cinci luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, ca urmare a rezultatelor înregistrate de industria extractivă şi industria prelucrătoare, relevă datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

* Producţia industrială din România a înregistrat un salt, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, în primele cinci luni din 2019, faţă de acelaşi interval din anul precedent, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.

* Franţa s-a situat constant în top 5 cei mai mari investitori străini direcţi din România, de la aderarea ţării noastre la UE, potrivit unei analize realizate de KeysFin.

* Omenirea a devenit, în această perioadă, din ce în ce mai conştientă că, fără unirea tuturor forţelor, fără determinarea şi voinţa politică de a-şi canaliza eforturile şi resursele în acelaşi scop al protejării mediului înconjurător, nu vom avea decât de pierdut cu toţii, a afirmat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, referitor la Sesiunea din acest an a Forumului Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF 2019) ce are loc la New York.

* Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 7% în primele cinci luni ale anului, faţă de perioada corespunzătoare din 2018, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS) remise vineri AGERPRES.

* Operatorii telecom au obligaţia să restricţioneze accesul la serviciile de internet mobil în roaming atunci când costul suplimentar înregistrat ca urmare a utilizării acestui serviciu ajunge la 50 de euro/lună (fără TVA), dacă utilizatorii nu au optat explicit pentru un alt plafon din ofertele comerciale ale furnizorilor, informează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

* Uniunea Europeană (UE) trebuie să sprijine acţiunile în domeniul schimbărilor climatice printr-o gamă largă de instrumente de cooperare, inclusiv de ordin financiar, a declarat, vineri, la Consiliul informal de mediu de la Helsinki, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

* Sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare în cadrul Programului pentru instalarea staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ se prelungeşte până la data de 11 octombrie 2019, a anunţat, vineri, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

* Noi versiuni ale programului avansat de urmărire FinSpy a fost detectat, recent, de specialiştii în securitate cibernetică ai Kaspersky Lab.

* Grupul german Volkswagen intenţionează să construiască o nouă fabrică multibrand în Turcia, a anunţat vineri publicaţia Automobilwoche, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Reuters.

* Cea mai mare mină de diamante din lume, renumită în special pentru diamantele sale de culoare roz, este închisă de grupul minier Rio Tinto Group după aproape patru decenii de funcţionare, iar rivalii din Rusia şi Canada speră că această decizie va relansa o industrie cu probleme, transmite Bloomberg.

* Majorarea producţiei de ţiţei a SUA va depăşi cererea globală lentă şi va duce la stocuri masive pe plan global în următoarele nouă luni, se arată într-un raport publicat vineri de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

* Gigantul Colgate-Palmolive, specializat în produse de îngrijire personală şi îngrijire a locuinţei, a anunţat joi că va plăti 1,5 miliarde de euro (1,69 miliarde de dolari) pentru preluarea diviziei de îngrijire a pielii a companiei franceze Laboratoires Filorga Cosmétiques, transmite Reuters.

* Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor din Bulgaria (BFSA) a confirmat noi cazuri de pestă porcină africană la un porc mistreţ şi la un porc crescut într-o gospodărie din oraşul Belene, la graniţa cu România, transmit BTA şi Reuters.

* Volkswagen şi Ford au anunţat joi extinderea alianţei lor globale cu acorduri care implică colaborarea în domeniul vehiculelor autonome şi electrice, transmite Reuters. AGERPRES/(AS - editor: Oana Tilică)