ŞTIRILE AMIEZII ÎN JUDEŢE – 9 SEPTEMBRIE

36
* Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni, cu prilejul deschiderii anului şcolar în comuna Sântămăria Orlea, din judeţul Hunedoara, că este important ca elevii din mediul rural să aibă aceleaşi oportunităţi ca şi copiii din mediul urban, primul ministru menţionând că îşi doreşte ca un număr cât mai mare dintre aceştia să poată urma cursurile unei facultăţi.

* Patru angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al judeţului Mureş, care sunt detaşaţi pe litoral, în timp ce se aflau în afara serviciului au salvat de la înec două persoane, pe plaja din Costineşti.

* Un poştaş în vârstă de 55 de ani, a fost atacat luni dimineaţa, la Balş, de către o persoană necunoscută, cu faţa acoperită, care a furat o geantă cu bani, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, Alexandra Dicu.

* Ministerul Sănătăţii va lansa un proiect-pilot destinat susţinerii secţiei postliceale care funcţionează în cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Iosif Mărturisitorul" din municipiul Baia Mare, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, prezentă la deschiderea noului an şcolar în unitatea educaţională.

* Viceprim-ministrul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat luni, la Bistriţa, cu ocazia deschiderii noului an şcolar, că prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) au fost demarate investiţii la aproximativ 5.000 de unităţi de învăţământ din ţară.

* Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, a subliniat, luni, cu prilejul deschiderii noului an şcolar, necesitatea corelării planului de învăţământ cu piaţa forţei de muncă din România.

* Municipiul Buzău este primul oraş din România în care toate unităţile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, 26 la număr, au fost digitalizate, a anunţat luni, la deschiderea anului şcolar, primarul Constantin Toma.

* Aproximativ 30.000 de femei din zone izolate ale României vor fi testate pentru depistarea cancerului de col uterin, printr-un proiect european în valoare de două milioane de euro.

* Prima şcoală smart din mediul rural din România a fost înfiinţată lângă Alba Iulia, în Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbţie a fondurilor europene din ţară, şi unde cei aproximativ 120 de elevi vor studia într-o clădire complet modernizată, în care au fost implementate soluţii inteligente.

* Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) este prima universitate din România care şi-a monitorizat nivelul de radon în clădiri cu spaţii dedicate procesului educaţional, cercetării şi administraţiei.

* Una din cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din Alba, Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia, care, în 1 noiembrie, va aniversa 100 de ani de la înfiinţare, şi-a întâmpinat elevii, din care 120 de "boboci", în "haine noi", fiind modernizate toate spaţiile interioare şi devenind astfel o şcoală europeană din toate punctele de vedere.

* Poliţiştii bistriţeni fac cercetări după apariţia în spaţiul public a unui material video în care un cal este torturat şi târât în pădure, pentru a fi folosit ca momeală de către vânători, imaginile fiind publicate pe pagina de socializare a asociaţiei Agent Green. AGERPRES / (AS - autor: Irina Poenaru, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)