ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI – 6 DECEMBRIE

41

Premierul Mihai Tudose a anunțat că va fi decretat doliu național în zilele de 14, 15 și 16 decembrie, când sunt programate funeraliile regelui Mihai. Totodată, luni se va desfășura o ședință solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului dedicată omagierii regelui.

e62b8d0a-97e8-4f91-a7dc-2d2548077d2c

* Foarte multe persoane i-au adus un omagiu regelui Mihai la Palatul Regal din Capitală, unde au depus flori și au aprins candele și lumânări. Cei care au venit la Palatul Regal, sediul Muzeului Național de Artă, au putut semna în Cartea de condoleanțe deschisă în memoria fostului suveran.

* Relația cu premierul Mihai Tudose, care a fost încordată, a devenit una calmă, a declarat, la Palatul Parlamentului, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. În legătură cu acuzațiile conform cărora Mihai Tudose ar fi vrut să preia PSD, Gabriela Firea a arătat că "așa părea săptămâna trecută". La rândul său, întrebat la Parlament dacă au fost rezolvate tensiunile cu Gabriela Firea, premierul a răspuns: "Da".

* Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru 2018, având ca priorități sănătatea, educația și investițiile. Potrivit Executivului, proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creștere economică de 5,5%, inflație medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro și câștig salarial mediu net lunar de 2.614 lei.

* Executivul a aprobat mai multe proiecte:

—personalul din sistemul sanitar care a beneficiat în anul 2017 de tichete de masă va beneficia de acordarea indemnizației de hrană pe tot parcursul anului 2018, iar această indemnizație va fi exceptată în anul 2018 la stabilirea limitei de sporuri de 30%;

—ajutorul de stat de care beneficiază, în acest an, agricultorii pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură a fost majorat cu 116,968 milioane lei;

—autoritățile locale vor primi peste 115 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru asigurarea alimentării populației cu energie termică.

* Tribunalul Militar București a decis ca dosarul în care sunt judecați pompierii Antonina Radu și George Petrică Matei să fie trimis la Tribunalul București, pentru a fi reunit cu dosarul Colectiv în care sunt inculpați patronii clubului și fostul primar Cristian Popescu-Piedone.

AGERPRES/(autor: Florin Marin, editor: Mihai Simionescu)