SUA au mulțumit Mexicului pentru ajutorul oferit după trecerea uraganului Harvey

234

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a mulțumit călduros miercuri Mexicului pentru ajutorul oferit statului Texas devastat de inundații, lăsând deoparte pentru moment tensiunile dintre cele două țări pe tema zidului de la graniță dorit de Donald Trump, relatează AFP.

a06005df-ac94-46c0-b266-dd79562e8e05

"Vreau să mulțumesc guvernului mexican pentru propunerea sa de a ajuta statul Texas", a declarat șeful diplomației americane în timp ce îl primea la Washington pe omologul său mexican, Luis Videgaray. "Este foarte generos din partea Mexicului să își ofere ajutorul în aceste vremuri foarte, foarte dificile", "mulțumesc mult", a insistat el.

Rex Tillerson nu a descris natura ajutorului propus, dar a precizat că subiectul este coordonat de Texas și agenția federală pentru situații de urgență.

"Suntem vecini, suntem prieteni și așa fac prietenii", i-a răspuns oaspetele mexican.

Ciudad de Mexico a anunțat duminică după-amiază că a propus Statelor Unite ajutorul său după ce uraganul Harvey a devastat Texasul, stat din sudul SUA la granița cu Mexicul.

În același comunicat, ministerul mexican de externe a afirmat din nou că Mexicul nu va plăti zidul împotriva imigranților ilegali pe care Donald Trump vrea să îl ridice la graniță. În ultimele zile, președintele american a repetat în mai multe rânduri că Mexicul va plăti zidul într-un fel sau altul.

Tensiunile dintre cei doi vecini se referă și la renegocierea în curs a Acordul Nord-American de Comerț Liber (NAFTA), din care Donald Trump amenință că se retrage.

"Am convenit să negociem în continuare potrivit calendarului stabilit", a declarat presei Luis Videgaray după ce a fost primit de Rex Tillerson, reamintind că următoarea rundă de negocieri începe vineri.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Daniela Juncu)