SUA: Explozii și fum negru la o uzină chimică din Texas

228

La uzina chimică Arkema din Crosby, statul american Texas, lovit vineri de uraganul Harvey care a provocat 33 de morți, potrivit unui bilanț provizoriu, și inundații fără precedent, au avut loc două explozii, iar un ajutor de șerif a fost transportat la spital după ce a inhalat fum toxic, a anunțat joi compania, citată de Reuters.

2afa7a41-7cdb-4187-a814-21bd9e57b5f5

Arkema a transmis că a fost notificată la ora locală 02:00 (05:00 GMT) de Centrul de operațiuni pentru situații de urgență din comitatul Harris, cu privire la producerea a două explozii la uzina din Crosby și privind degajarea de fum negru.

"Peroxizii organici sunt extrem de inflamabili și, așa cum am stabilit cu oficialitățile publice, cea mai bună măsură este să lăsăm focul să se stingă de la sine. Cerem locuitorilor din zonă să fie conștienți de faptul că în mai multe zone din incinta companiei sunt depozitate produse (chimice) și că amenințarea unor noi explozii nu a dispărut. Vă rugăm nu vă întoarceți în zonă", a transmis compania.

La rândul său, Biroul șerifului comitatului Harris a anunțat pe Twitter că ajutorul de șerif a fost transportat la spital și că alte nouă persoane s-au prezentat singure la spital din motive de precauție.

Sursa foto: Google Maps / www.theepochtimes.com

Inundată și lipsită de electricitate, uzina grupului chimic francez Arkema din Crosby se confrunta de câteva zile cu riscul de catastrofă, în condițiile în care uzina și-a pierdut capacitatea de refrigerare a materialelor extrem de inflamabile. Rezidenții comitatului Harris din Texas, care locuiesc pe o rază de 2,4 km în jurul uzinei chimice aparținând grupului francez Arkema, au fost evacuați din motive de precauție încă de marți, din cauza riscului de incendiu sau explozie.

Arkema avertizase cu privire la o reacție posibilă a unora dintre substanțele chimice prezente în uzină și transmisese că o eventuală reacție chimică ar putea provoca un incendiu ce ar putea produce o cantitate mare de fum negru.

Uzina din Crosby produce peroxizi organici, un compus utilizat la fabricarea materialelor plastice.

Tot marți, Arkema a anunțat că a trebuit să evacueze o mică echipă care rămăsese la Crosby, situația devenind prea periculoasă.

Comitatul în care se află uzina include, de asemenea, orașul Houston, inundat în mare parte în urma trecerii furtunii Harvey.

AGERPRES/(AS — editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)