Suceava – sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Pelerini din Europa, Orientul Apropiat și Africa, la Mănăstirea Hagigadar

41

Credincioși ai Bisericii Armene din Europa, Orientul Apropiat și nordul Africii se află, timp de două zile, la Suceava, pentru a participa la manifestările prilejuite de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.

09ba324c-4f03-4e9a-8a7a-8c52d9d1cd57

Sursa foto: (c) suceava.photos

Programul liturgic va debuta sâmbătă seara cu Slujba Vecerniei, urmată de sfințirea Madagh-ului ce se va pregăti la Biserica ''Sf. Cruce'' de către un sobor de episcopi și preoți ai Bisericii Armene, la vor participa și aproximativ o sută de tineri armeni din diaspora. Aceștia se află la Suceava la Conferința Europeană a tineretului Bisericii Armene, primul eveniment de acest gen organizat de Eparhia Armeană din România.

Duminică dimineață, începând cu ora 9,30, va avea loc procesiunea spre Biserica Mănăstirii Hagigadar, urmată de oficierea Sfintei Liturghii.

Vor participa ierarhi ai Bisericii Armene din SUA, Franța, Marea Britanie, Siria, Egipt, Ucraina, Rusia, Grecia, Bulgaria, Austria, Elveția, Cehia, Polonia, Italia, Georgia.

După Sfânta Liturghie se va oficia slujba sfințirii strugurilor, conform rânduielii Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene, urmată de o agapă tradițională la care sunt invitați să participe toți pelerinii.

Celebrările vor continua pe 14 august, de la ora 9,30, când se va oficia o slujbă de pomenire a morților la Mănăstirea Zamca, urmată de cuvântul de învățătură și binecuvântare al episcopului Datev Hagopian, conducător al Eparhiei Armene din România.

Totodată, începând din 12 august, la Suceava este deschisă expoziția ''Armenii Bucovinei istorice. Instantanee fotografice și documentare'', organizată de Sucursala Suceava a Uniunii Armenilor din România, în parteneriat cu Parohia Bisericii Armene.

Expoziția documentară este deschisă la Muzeul Școlii Armenești din Suceava, situat în curtea Bisericii ''Sf. Cruce'', și va putea fi vizitată până pe 14 septembrie.

Expoziția cuprinde scrisori, informări și acte oficiale referitoare la comunitatea armenească din Bucovina și albumul omagial ''Armenii Bucovinei de ieri și de azi. O istorie ilustrată''.

AGERPRES/(AS — autor: Silvia Marcu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)