SURSE: PNL va forţa depunerea unei moţiuni de cenzură, pentru declanşarea anticipatelor

37

PNL va demara în perioada următoare procedura de alegeri anticipate, în primul rând prin forţarea depunerii unei moţiuni de cenzură, de către PSD, la adresa Guvernului Orban, au declarat pentru Libertatea surse din partid.

Lucrurile se vor întâmpla, potrivit liberalilor, în perioada imediat următoare, când PNL va cere sesiune extraordinară, cu începere cel mai probabil pe 27 ianuarie.

Liberalii ar sacrifica alegerea primarilor în două tururi, de dragul anticipatelor

Astfel, Executivul ar urma să îşi angajeze răspunderea pe mai multe proiecte majore, care vor forţa PSD să reacţioneze.

Este vorba despre alegerea primarilor în două tururi, precum şi desfiinţarea Secţiei speciale din justiţie sau eliminarea pensiilor speciale.

Liberalii mizează pe faptul că alegerea primarilor în două tururi va produce reacţia din partea PSD de a depune această moţiune de cenzură.

Astfel, sunt dispuşi să sacrifice alegerile în două tururi, pentru că, dacă PSD depune moţiune de cenzură şi aceasta este adoptată în Parlament, atunci alegerile locale se vor desfăşura pe sistemul actual, într-un singur tur.

Dar PNL îşi atinge scopul, şi anume acela de a declanşa prima etapă a anticipatelor, demiterea Guvernului PNL.

PNL este avantajat şi de alegerile într-un singur tur, pentru că are primari puternici care nu riscă să îşi piardă mandatul, iar, prin angajarea răspunderii, pot justifica în faţa celor de la USR şi PLUS că au încercat să pună în practică acest proiect, fără succes.

Sunt trei variante pentru declanşarea alegerilor anticipate:

moţiune de cenzură a PSD, care ar putea fi votată şi de parlamentarii PNL, pentru a asigura succesul demersului moţiune de cenzură depusă chiar de cei de la PNL, pe modelul Dragnea care şi-a dat jos propriul premier, Sorin Grindeanudemisia premierului Orban
Riscurile demisiei lui Orban

Liberalii consideră că demisia premierului Ludovic Orban ar afecta imaginea PNL, în ochii electoratului, astfel că această variantă este ultima luată în calcul.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat, luni, că planul liberalilor pentru declanşarea alegerilor anticipate exclude varianta ca premierul Ludovic Orban să demisioneze din funcţie.

"Premierul nu are de ce să demisioneze. Planul nostru exclude această variantă", a spus Roman, după şedinţa Biroului Executiv al PNL, întrebat dacă o demisie a lui Ludovic Orban din funcţia de premier ar putea deschide calea pentru anticipate

Dancă, despre anticipate: "Vom face toate eforturile posibile în vederea atingerii acestui obiectiv, fără nicio ezitare!"

Liberalul Ionel Dancă a afirmat, luni, după şedinţa conducerii partidului, că detaliile privind strategia PNL şi a Guvernului pentru declanşarea alegerilor anticipate vor fi cunoscute la momentul oportun. "Vom face toate eforturile posibile în vederea atingerii acestui obiectiv fără nicio ezitare, fără niciun dubiu", a afirmat Dancă. El a arătat că există negocieri cu celelalte partide, mai puţin PSD, pentru declanşarea alegerilor anticipate, prin intermediul unei comisii formate la nivelul PNL. "Nu există o listă de teme limitată pentru care Guvernul ar putea să-şi angajeze răspunderea în perioada următoare", a mai spus Dancă, amintind că priorităţile PNL sunt eliminarea pensiilor speciale, desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor, alegerea primarilor în două tururi de scrutin prin procedură parlamentară, care poate fi şi angajarea răspunderii.

PNL se va reuni, la începutul lunii februarie, într-o Consiliu Naţional, pentru stabilirea strategiei privind alegerile din acest an.