Szijjarto: Partenerii estici sunt de o importanță strategică pentru Grupul de la Vișegrad

253

Extinderea listei Uniunii Europene cu state partenere estice este de o importanță strategică pentru Grupul de la Vișegrad (V4 – Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia), a declarat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează MTI.

f2cd1535-e28f-4efd-af0f-75b4512ff3ae

În cadrul unei conferințe de presă desfășurată la sfârșitul unei reuniuni la Budapesta la care au participat miniștrii de externe ai V4, oficiali ai Comisiei Europene și din Estonia (care asigură președinția Consiliului UE), precum și politicieni din țările membre ale Parteneriatului Estic, Peter Szijjarto a cerut adoptarea unei rezoluții care vizează 'cea mai ambițioasă și îndrăzneață' strategie pentru formarea unei alianțe la următorul summit UE-Parteneriatul Estic, care va avea loc la Bruxelles.

Grupul de la Vișegrad va încerca de asemenea să se asigure că cheltuielile necesare pentru astfel de strategii nu sunt reduse în următorul buget al UE, a spus Szijjarto.

Ministrul de externe ungar a afirmat totodată că partenerii estici ai UE ar putea contribui la reducerea migrației către Europa și ar putea ajuta companiile din blocul comunitar să ajungă mai ușor pe piețele din Orientul Îndepărtat.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Moise, editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruștei)