Szijjarto: Pozițiile Budapestei și Kievului asupra noii legi a educației din Ucraina sunt complet diferite

40

Budapesta și Kievul au poziții 'complet diferite' cu privire la noua lege ucraineană a educației, care îi privează de educație în limba maternă pe elevii mai mari din minoritățile etnice, a declarat joi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după o întrevedere la Budapesta cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, transmite MTI.

6f95e95f-9952-4e99-b414-346807e71087

Potrivit șefului diplomației ungare, comunitatea maghiară din Ucraina nu sprijină legea contestată.

''Ungaria nu dorește o luptă, ci o dezbatere. Maghiarilor din Transcarpatia, în vestul Ucrainei, trebuie să li se înapoieze drepturile'', a spus Szijjarto.

''Atât timp cât comunitatea maghiară este nemulțumită de situație, Ungaria va insista asupra deciziei sale de a nu susține Ucraina în organizațiile internaționale. Trebuie să se renunțe la prevederile care afectează minoritatea maghiară'', a adăugat oficialul ungar.

Noua lege ucrainene a educației, adoptată la începutul lunii septembrie și promulgată de președintele Petro Poroșenko, introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educației. Conform noii legi, studiul în învățământul secundar și superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educația în limbile minorităților va fi disponibilă doar în grădinițe și școli primare.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu; editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruștei)