Tăriceanu a afirmat că impozitul pe dividende va fi eliminat atunci când condițiile bugetare vor fi ameliorate

260

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat sâmbătă, la Mamaia, că proiectul de eliminare a impozitului pe dividende rămâne obiectiv al programului de guvernare al coaliției PSD-ALDE, dar că momentul introducerii acestei măsuri va fi decis atunci când "condițiile bugetare vor fi ameliorate".

d04a6d16-255f-4f18-8752-32bc8bdbb86c

"Nu putem să dorim decât ceea ce este realizabil în acest moment. Economia funcționează bine, avem premisele ca toată gama de măsuri pe care am preconizat-o să o putem implementa, dar fără ca să existe riscul unor dezechilibre macro-economice, fără să existe riscul unui excedent de deficit bugetar și atunci această măsură va fi luată, dar nu în acest moment. Prioritățile pe care le-am setat și nivelul de dezvoltare economică, creșterea economică ne permit în acest moment să facem numai ce se vede, rămânând în continuare ca această măsură de eliminare a impozitului pe dividende să fie luată în momentul în care condițiile bugetare vor fi ameliorate', a declarat Tăriceanu.

Liderul liberal a afirmat că diminuarea veniturilor bugetare, ca urmare a devansării unor măsuri economice de către guvernul anterior, este unul din motivele pentru care a fost amânată eliminarea impozitului pe dividende.

"Discuția pe care am avut cu guvernul anterior a fost următoarea. Noi avem în programul de măsuri diminuarea TVA, scoaterea taxei pe stâlp, acciza de la carburant era programată să se aplice de la 1 ianuarie 2018, devansarea acestor măsuri nu ne-a costat decât 7 miliarde de lei. Vă spun că impozitul pe dividende nu reprezintă nici 10% din cele 7 miliarde. Sunt o serie de măsuri pe care noi am fi vrut să le luăm, dar această diminuare drastică a veniturilor ne obligă la o reeșalonare a lor. Așa cum merge economia, v-am spus, suntem pe primul loc la creștere economică în UE, anul acesta vom avea un coeficient mult mai ridicat al absorbției fondurilor europene, la anul se va accentua acest lucru și am garanția că și această măsură o vom putea implementa', a subliniat Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul liberal a subliniat că România este printre țările cu o fiscalitate atrăgătoare și că mediul de afaceri are parte de un tratament favorabil din partea statului român.

"Pe măsură ce economia progresează, vedeți că avem cel mai înalt ritm de creștere economică, sigur că nivelul resurselor la buget va crește și va veni destul de repede momentul în care și această măsură s-o adoptăm. Cred că în România, în ceea ce privește nivelul de taxe, suntem într-o poziție foarte bună și foarte atractivă odată cu introducerea cotei unice de impozitare, odată cu eliminarea celor 105 taxe și impozite pe care noi am decis-o. Cred că încă o dată cu diminuarea la 10 la sută a impozitului pe venit, România este printre țările cu fiscalitatea cea mai atrăgătoare. Nu cred că suntem chiar atât de restanți în această privință, adică și această măsură dacă o vom adopta, voi fi extrem de bucuros, dar cred că și în momentul de față, așa cum stau lucrurile, mediul de afaceri are un tratament favorabil din partea statului român", a conchis liderul ALDE.

AGERPRES (AS autor: Dan Mihăescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)