Teodorovici: Ne imprumutam pentru a asigura nevoi de finantare pe diferite zone

56

Romania se imprumuta pentru a asigura nevoi de finantare pe diferite zone iar din punct de vedere al costurilor tara trebuie analizata comparativ cu state din aceeasi zona nu cu cele din zona euro, considera ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, informeaza AGERPRES.

“Ne imprumutam pentru a asigura nevoi de finantare pe diferite zone. Ministerul de Finante nu zice ‘am imprumutat suma de, si o dau, nu stiu, pentru pensii sau pentru salarii. Este o nevoie de finantare la nivel national. (…) Imprumutam din piata ca sa si platim scadentele care anul acesta vin la plata, imprumuturi facute cu multi ani de zile in spate”, a adaugat ministrul de Finante.

Acesta a precizat ca nu poate da detalii suplimentare despre ultimul imprumut extern, dar ca ceea ce difera este costul de finantare.

“Ce poate sa difere? Doar costul de finantare. Va spun cu foarte mare responsabilitate ca (…), vizavi de ultima emisiune, in momentul in care vom putea sa facem acest lucru public, pentru ca suntem pe alte piete, si trebuie sa vedem ce anume se poate publica, pentru ca asa este piata”, a afirmat Teodorovici.

El a subliniat, insa, ca Romania nu beneficiaza de conditiile de finantare externa oferite statelor din zona euro.

“Daca vom compara Romania cu tari din afara Uniunii Europene, din UE dar din zona Schengen, lucrurile difera in functie de unde te afli, pe ce maturitati, si multe altele. Si o sa vedeti ca lucrurile stau foarte bine vizavi de cat imprumutam, vizavi de felul in care investitorii din piata au incredere in Romania, pentru ca nu degeaba de 30 de ani se imprumuta. Inseamna ca increderea exista piata din Romania.

Dobanzile cresc in toate zonele si, repet, trebuie sa comparam mere cu mere, Romania cu tari care sunt pe aceeasi zona. Daca noi comparam Romania cu o tara care este in zona euro, credeti ca noi vom avea costuri in piata comparativ sau mai mici cu acea tara? Ei sunt in zona euro”, a explicat ministrul Finantelor.

El a afirmat, o data in plus, ca Ministerul Finantelor deja prefinanteaza anul 2020 din imprumuturile de pe pietele externe si a precizat ca a vorbit cu guvernatorul Bancii Nationale pe acest subiect.

“Domnul Guvernator stie, mi-a spus in particular: ‘Foarte buna iesirea pe 30 de ani, super, o chestie unica in Romania’. (Ar trebui, n.r.) spusa public, dar spusa mai clar, mai ferm”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Primul imprumut de pe pietele externe din acest an a fost efectuat in luna martie, cand Romania a atras 3 miliarde euro de pe pietele externe, din care 1,35 miliarde euro cu maturitatea la 30 ani. Emisiunea a fost realizata in trei transe, din care 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 7 ani, cu o dobanda de 2%, 500 milioane euro cu maturitatea de 15 ani, cu dobanda de 3,5% si 1,35 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani si dobanda de 4,625%.

Anul trecut, Romania a “iesit” pe piata internationala de capital de trei ori, reusind sa atraga imprumuturi de 3,75 miliarde de euro si 1,2 miliarde de dolari.

Costurile de finantare au crescut usor pe parcursul lui 2018, de la 2,5% pentru euroobligatiuni emise la inceput de februarie pe 12 ani, la 2,875% pentru euroobligatiuni pe 10 ani lansate in toamna. Pentru obligatiunile in euro cu maturitati mai mari, de peste 20 de ani, dobanzile au urcat de la 3,375% in februarie la 4,125% in octombrie.

Ministrul Finantelor a participat miercuri la semnarea contractului de finantare pentru proiectul “Sprijin in implementarea Strategiei Nationale in domeniul Achizitiilor Publice”.

The post Teodorovici: Ne imprumutam pentru a asigura nevoi de finantare pe diferite zone appeared first on ZiarMM.