Tulcea: Oana Iorga, pugilista campioană naţională şi ajutor de bucătar

31
Medaliată cu bronz la Campionatele europene de box din Italia, din 2014, Oana Georgiana Iorga, din satul tulcean Niculiţel, a câştigat titlul de campioană naţională la senioare, locuieşte în incinta sălii în care se antrenează şi este ajutor de bucătar la un restaurant din municipiul Tulcea.

Legitimată la Clubul Sportiv "Danubiu" din Tulcea, Oana are 21 de ani şi a obţinut primul ei titlu de campioană naţională în timpul Cupei României desfăşurată în perioada 15-22 august, la Eforie Nord, judeţul Constanţa.

"Aveam 12-13 ani şi mă uitam la box, la televizor. De mică am fost mai băieţoasă. Părinţii nu m-au lăsat la început, dar în cele din urmă i-am convins. Cel mai frumos rezultat este cel obţinut la Campionatul european din Italia. Obiectivul meu este să aduc cât mai multe medalii Tulcei", a declarat, pentru AGERPRES, Oana Iorga.

De aproape doi ani, ea munceşte la un restaurant ca ajutor de bucătar şi locuieşte în incinta sălii în care se antrenează împreună cu alte colege de club.

"Dimineaţa, mă trezesc la 6,00, plec la muncă, apoi merg la antrenamente de trei sau patru ori pe săptămână. Locuiesc în sală cu încă vreo câteva fete. Domnul antrenor ne-a ajutat şi ne descurcăm foarte bine. În bucătărie îmi place să gătesc ciorbe şi diferite preparate din peşte", a mai spus Oana Iorga.

 

Foto: (c) Luisa BÎGEA / AGERPRES

Ca sportivă, ea este caracterizată de antrenorul Ştefan Simion ca fiind perseverentă.

"Oana e isteaţă în ring, are o motricitate extraordinară, e perseverentă. De la Cupa naţională a României ne-am întors cu 18 medalii, din care două de bronz, şase de argint şi zece medalii de aur. Consider că este un record. Echipa noastră funcţionează atât de bine datorită faptului că suntem o familie. Chiar şi rezultatele Oanei se datorează, în primul rând, relaţiei strânse pe care o avem şi sunt încântat că fetele care vin la box rămân aici până la vârste de peste 20 de ani", a declarat Ştefan Simion.

Alături de Oana Iorga, la concursul din judeţul Constanţa au mai câştigat medalii de aur junioarele Raluca Marcu, la categoria 46 de kilograme, Mihaela Ciobanu, la categoria 57 de kilograme, Alina Creţu, la categoria 66 de kilograme, Elena Alexandru, la categoria 70 de kilograme, Roberta Andrei, la categoria 75 de kilograme, şi Mihaela Razim, la categoria 80 de kilograme.

La tineret, medalii de aur au fost obţinute de Diana Păsat, la categoria 48 de kilograme şi Georgiana Balcă, la categoria 54 de kilograme, iar la senioare, Ionela Nane a câştigat aurul la categoria 81 de kg.

Situată lângă linia de cale ferată, sala de box în care se antrenează echipa de fete a Clubului Sportiv Municipal "Danubiu" a fost construită în anii 1970 şi a fost iniţial depozit de cereale, clădirea necesitând reparaţii pentru care clubul nu deţine însă fonduri. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Adrian Dădârlat)