Tulcea: Reţete consacrate, atestate de producători agricoli din judeţ

67
Judeţul Tulcea are trei reţete consacrate de produse tradiţionale realizate de peste 30 de ani înscrise în Registrul naţional administrat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, două dintre ele fiind din comuna Turcoaia.

Directoarea Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ), Maria Mahu, a declarat, pentru AGERPRES, că cele două reţete sunt pentru pâinea albă cu cartofi şi pâinea neagră cu cartofi, iar cea de-a treia reţetă a fost înregistrată de un producător din satul Mineri şi este pentru pâinea cu secară.

Directoarea Mahu a mai spus că reţetele consacrate pentru produse cresc valoarea acestora şi sunt căutate, cu atât mai mult cu cât în procesul de realizare nu se folosesc aditivi.

Producătorii din judeţul Tulcea au înregistrat până în prezent 20 de produse tradiţionale, cele mai multe, respectiv opt, fiind pe bază de peşte.

Unul dintre aceste produse, scrumbia afumată de Dunăre are şi certificat european Indicaţie Geografică Protejată.

Potrivit DAJ, producătorii tulceni derulează acum procesul de atestare europeană şi pentru alte trei produse, salata de icre de ştiucă, salata tradiţională cu icre de crap şi plăcinta dobrogeană. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)