Turcan: Am decis să prelungim măsurile active pe care le-am aplicat anul trecut

7
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a discutat marţi cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României şi cu cei ai industriei HoReCa şi a decis prelungirea măsurilor active aplicate anul trecut, precum timpul redus de lucru sau şomajul tehnic.

"Discuţiile pe care le-am avut astăzi cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României şi cu cei ai industriei HoReCa au vizat, în principal, eficienţa şi modul de aplicare a măsurilor de sprijin dedicate sectoarelor de activitate cele mai afectate de pandemie. Am apreciat la partenerii mei de dialog atât propunerile exprimate, cât şi disponibilitatea de a transforma întâlnirile noastre într-un mod curent de lucru, de a împărtăşi informaţii, analize şi puncte de vedere din domeniile noastre comune de interes", a scris Raluca Turcan, pe pagina de Facebook. 

Astfel, pentru a sprijini în continuare angajaţii şi angajatorii din sectoarele cele mai vulnerabile, ministrul a menţionat că s-a decis prelungirea măsurilor active aplicate anul trecut. Astfel, timpul redus de lucru (kurzarbeit) se va aplica pe toată perioada stării de alertă şi pe o perioadă de până la 3 luni după. Până în decembrie anul trecut, de această măsură au beneficiat peste 11.000 de angajaţi doar din sectorul HoReCa şi au fost plătite 10,4 milioane de lei.

De asemenea, şomajul tehnic va fi acordat pe toată perioada în care activitatea este suspendată, dar nu mai târziu de 30 iunie 2021. Pentru această măsură au fost achitate până acum 4,22 miliarde de lei pentru 1,2 milioane de beneficiari.

În plus, statul va suporta 50% din salariul angajatului (nu mai mult de 2.500 lei) pentru angajatorii care încadrează în muncă persoane peste 50 de ani sau tineri între 16 şi 29 de ani.

"În aceste două categorii avem deja peste 8.600 de beneficiari şi peste 253 de milioane de lei plăţi efectuate, iar măsura se va aplica până la 1 septembrie 2021", a notat Turcan.

Altă măsură se referă la 35% din remuneraţia cuvenită zilei de muncă acordată lucrătorilor zilieri, pentru o perioadă de 3 luni, măsură aplicabilă până la 30 iunie 2021, şi 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate pentru o perioadă de lucru de 8 ore pe zi pentru sezonieri.

Până acum, au beneficiat de această măsură 13.500 de sezonieri, iar plăţile efectuate se ridică la 11,1 milioane de lei. Măsura a fost prelungită până la 30 iunie 2021.

De asemenea, vor fi acordate zile libere plătite pentru părinţi şi pe perioada cursurilor online până la finalizarea cursurilor anului şcolar 2020-2021. De această prevedere au beneficiat în trecut peste 115.000 de părinţi.

"În ceea ce priveşte sectorul HoReCa, aceste măsuri au venit în completarea celor fiscal-bugetare menite să susţină activitatea companiilor pe perioada pandemiei, tocmai pentru că a fost unul dintre domeniile cu cele mai mari restricţii în ultimul an", a mai scris ministrul Muncii. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)

Citeşte şi:

* Turcan: Salariul minim va fi indexat mâine, în şedinţa de Guvern; pensiile vor fi majorate în acest an cel puţin cu rata inflaţiei

* Turcan: Venim cu un set de măsuri care să-i sprijine pe cei care se află în risc de sărăcie energetică