TVR răspunde MediaSind privind ‘blocarea’ negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă: Nu e rea voinţă, e respectarea legii

46
Conducerea Televiziunii Publice a răspuns joi acuzelor MediaSind, conform cărora administraţia instituţiei refuză să negocieze Contractul Colectiv de Muncă pentru angajaţi, SRTv arătând că ''respectarea prevederilor legii nu 'trădează practic o rea voinţă din partea reprezentanţilor preşedintelui-director general al SRTV', ci exprimă dorinţa managementului instituţiei de a desfăşura negocierile în condiţii de legalitate".

''Aspectele prezentate sunt informaţii neadevărate care nu sunt susţinute de niciun document sau poziţie oficială a managementului SRTv. Punctual, faţă de acuzele menţionate în comunicatele remise de MediaSind, conform cărora administraţia SRTv refuză să negocieze Contractul Colectiv de Muncă pentru angajaţi, precizăm că administraţia Televiziunii Române a răspuns pozitiv la invitaţia organizaţiei sindicale, pentru negocierea unui nou Contract Colectiv de Muncă la nivelul instituţiei, miercuri, 27 noiembrie, având loc o primă întâlnire între părţi, pentru a stabili cadrul legal al negocierilor'', se arată într-un comunicat al TVR transmis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii, reprezentanţii administraţiei SRTv au constatat că nu sunt îndeplinite prevederile articolului 135 lit. a) din Legea dialogului social nr. 62/2011, respectiv "dacă există un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de către reprezentanţii federaţiei sindicale, la solicitarea şi în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii aleşi ai angajaţilor.

De asemenea, au fost evidenţiate prevederile art. 138 alin. (2), (4) şi (5) din legea nr. 62/2011, potrivit cărora: "(2) Prin excepţie de la prevederile art. 129 alin. (3) contractele colective de muncă în sectorul bugetar se negociază, în condiţiile legii, după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale ordonatorilor de credite, în limitele şi în condiţiile stabilite prin acestea. (4) Clauzele cuprinse în contractele colective de muncă încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (1)-(3) sunt lovite de nulitate. (5) Răspunderea pentru încheierea contractelor colective de muncă cu nerespectarea prevederilor alin. (1)-(3) revine angajatorului'', precizează TVR.

''Aşadar, respectarea prevederilor legii nu 'trădează practic o rea voinţă din partea reprezentanţilor preşedintelui-director general al SRTv', aşa cum este enunţat în comunicatele MediaSind, ci exprimă dorinţa managementului televiziunii publice de a desfăşura negocierile în condiţii de legalitate'', menţionează sursa citată.

Negocierile pentru încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă în Societatea Română de Televiziune începute, miercuri, între administraţia SRTv şi reprezentanţii Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, au fost blocate de delegaţia numită de preşedintele-director general Doina Gradea, preciza MediaSind, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Delegaţii prezenţi la Adunarea Generală a MediaSind TVR au decis joi, cu unanimitate de voturi, declanşarea conflictului de muncă în Societatea Română de Televiziune şi strângerea de semnături pentru organizarea grevei generale, a informat MediaSind. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)