Ucraina va introduce sistemul de control biometric la punctele de frontieră începând cu 1 ianuarie 2018

225

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a semnat un decret privind introducerea sistemului de control biometric al persoanelor la punctele de trecere a frontierei începând de la 1 ianuarie 2018, a anunțat vineri serviciul de presă al președinției, citat de agenția Xinhua.

07c37420-6028-47c5-bb87-b2d1d1b63286

Potrivit decretului, Ucraina va strânge date biometrice de la străinii care trec frontiera, în scopul consolidării securității sale naționale.

Poroșenko i-a ordonat, de asemenea, cabinetului să amendeze legislația privind înregistrarea persoanelor care nu sunt cetățeni ai Uniunii Europene și să revizuiască lista cu țările cu risc de migrație.

Președintele i-a cerut în mod special guvernului să ia în considerare posibilitatea de a include Rusia pe lista cu state cu risc mare de migrație.

În iulie, Consiliul național ucrainean de securitate și apărare a propus introducerea obligativității pașapoartelor biometrice pentru cetățenii străini care traversează frontiera țării, inclusiv pentru rușii cărora li se permite să intre în Ucraina fără viză.

Comentând noul demers posibil, Ministerul rus de Externe a acuzat Ucraina că intenționează să ridice o nouă ''Cortină de Fier'' pentru a preveni schimburile dintre cele două țări.

AGERPRES/(AS — autor: Angela Sârbu, editor: Sorin Popescu)