Uiguri: Turcia l-a convocat pe ambasadorul chinez

20
Turcia l-a convocat marţi pe ambasadorul Chinei la Ankara după un mesaj postat pe Twitter de ambasadă la adresa a doi oficiali turci pentru că au criticat persecutarea uigurilor de către Beijing, relatează AFP.

Ministerul turc al Afacerilor Externe a anunţat convocarea diplomatului, fără a da alte detalii.

Acest demers diplomatic a survenit după ce ambasada chineză i-a criticat pe contul său de Twitter pe Meral Aksener, lidera partidului de opoziţie Bon Parti (dreapta) şi pe primarul Ankarei Mansur Yavas pentru comemorarea pe aceeaşi reţea socială a revoltelor sângeroase ale uigurilor din aprilie 1990 în districtul Baren, din China, numindu-le ''masacru''.

''China se opune cu hotărâre şi condamnă cu tărie orice punere în discuţie a suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale de către oricine. China îşi rezervă dreptul de a oferi răspunsul adecvat'', a scris ambasada chineză pe Twitter, menţionându-i pe Aksener şi Yavas.

''Nu-i vom uita pe fraţii noştri captivi şi nu vom rămâne tăcuţi în faţa persecuţiei cu care se confruntă. Turkistanul oriental (denumire dată de uiguri regiunii Xinjiang) va fi cu siguranţă într-o zi liber'', a scris Aksener pe Twitter.

"Regiunea autonomă uigură din Xinjiang este inseparabilă de teritoriul Chinei", a replicat ambasada într-un mesaj postat pe Twitter.

Originari din regiunea Xinjiang, nord-vestul Chinei, uigurii sunt o minoritate musulmană şi turcofonă. AGERPRES/(AS - autor: Violeta Gheorghe, editor online: Andreea Preda)