Un nou scandal intern în USR. Senatoarea Florina Presadă nu mai are voie să scrie pe grupul intern, după ce a comparat USR cu PSD. Îl acuză pe Claudiu Năsui, lider pe București că “a girat un abuz”

24

Unul dintre cei mai activi și vocali parlamentari ai Uniunii Salvați România, senatoarea Florina Presadă, se plânge pe Facebook că i-a fost interzis să posteze mesaje critice la adresa conducerii pe grupul intern al filialei București, condusă de deputatul Claudiu Năsui. Florina Presadă susține că totul a plecat de la un mesaj critic la adresa actualei conduceri a organizației, transmis pe grupul de comunicare intern. În mesaj, senatoarea asemăna practicile conducerii USR cu cele ale PSD, pe motiv că doi colegi de-ai săi ar fi primit “mute” pe grup.

Într-o postare publicată marți seară pe pagina sa de Facebook, senatoarea USR Florina Presadă se plângea că i-a fost interzis să se mai exprime pe grupul filialei din care face parte.

“Astă seară, Claudiu Nasui, președintele filialei București, prin moderatorii grupului de Facebook al filialei USR București, a girat un abuz. În urma unei postări critice la adresa echipei de moderatori și a actualei majorități din Biroul Municipal, echipă pusă cu mâna de președintele Năsui, mi-a fost luat dreptul de a mai posta sau comenta pe grupul filialei. Mi s-a spus că postarea mea e considerată spam”.

USR, comparat cu PSD de un om din interior

În postarea care i-a atras sancțiunea, Florina Presadă asemăna USR cu PSD din perspectiva practicilor de a pune pumnul în gură celor critici. Tot aici dezvăluie și un episod tensionat legat de negocierile cu PLUS. 

“Nu credeam că am să ajung să văd în USR practici de la PSD. Văd că doi colegi, Bogdan Stroe și Manuela Mureşan, și-au luat mute pe acest grup. Nu înțeleg de ce. Asta mi-a amintit de ședința (informală) la care ne-a convocat Claudiu Năsui înaintea unei ședințe de BN-uri reunite, ședință în care mi-a închis microfonul pentru că îl întrebasem când, cum și ce a negociat cu Plus București”.

Senatoarea aseamănă practicile din USR București cu cele din Senatul României condus din 2016 de PSD și ALDE, acolo unde susține că i s-a tăiat de multe ori microfonul.

Dar ce e mai trist e că toate astea îmi aduc aminte de alte ședințe, din Parlament, unde mi se tăia microfonul. PSD făcea asta pentru că nu le convenea când le spuneam că sunt hoți. Eu îmi doresc ca astă seară să putem lămuri multe lucruri, inclusiv deciziile de a schimba echipa de moderatori a acestui grup. Am să solicit suplimentarea ordinii de zi cu acest punct. Cenzura practicată pe acest grup este inacceptabilă.

Florina Presadă, senatoare USR:

Florina Presadă a recunoscut că nu ar fi prima dată când este în dezacord cu actuala conducere a filialei.

“Nu de puține ori am fost în dezacord cu cei din conducerea filialei sau a USR, dar am putut să îmi susțin mereu punctul de vedere. Astă seară nu am putut să fac asta. Sunt lucruri care trebuie să înceteze. USR trebuie să se întoarcă la firul ierbii. De aici încolo, voi dezbate împreună cu voi deciziile luate la nivelul USR București”, a mai scris parlamentarul USR.

“Poiana lui Iocan” se întoarce împotriva liderilor USR

Scandalul izbucnit aseară este unul dintr-un șir lung de certuri interne care au măcinat USR în a doua parte a anului 2019, exact în campania pentru prezidențiale. Atunci, mai mulți membri ai partidului au fost excluși. Conducerea centrală le-a reproșat, unora dintre ei, faptul că au mesaje publice critice nedrepte la adresa liderilor.

USR s-a remarcat, de la înființare, prin platforma de exprimare internă pe care nici un alt partid nu o folosește. Membrii partidului au la dispoziție mai multe grupuri de WhatsApp sau Facebook unde au acces sute, chiar mii de membri. Un astfel de grup devenit deja celebru este “Poiana lui Iocan”.

Exprimarea largă în cadrul partidului permisă de conducere a început să se întoarcă împotriva liderilor, care s-au trezit că, din ce în ce mai des, mesaje de bucătărie internă, certuri și scandaluri din culise ies în spațiul public.

Cei excluși au acuzat conducerea de cenzură și atitudine dictatorială. 

UPDATE: Ce spune Claudiu Năsui

Liderul USR București, Claudiu Năsui, a comentat reclamația senatoarei Florina Presadă.

Nu o să-mi vorbesc niciodată de rău colegii în public. Cred că regulile de moderare ale unui grup intern sunt ultima problemă a României. Dacă crede cineva că în USR nu există diversitate de opinie se înșală. Am prea mult respect pentru colegii mei ca să comentez niște reguli de moderare ale unui grup în care se comunică probleme interne.

Claudiu Năsui, liderul USR București, pentru Libertatea:

Claudiu Năsui spune că știe cazul Florinei Presadă și că lucrurile nu stau chiar așa cum au fost relatate de aceasta pe Facebook.

„Nu se pune problema să nu aibă acces la grup, toată lumea are acces. Este vorba de niște reguli ce trebuie să existe și care se aplică tuturor, inclusiv senatorilor. De la înălțimea funcției de senator să te iei de niște moderatori, care mai sunt și voluntari, mi se pare prea mult. E ultima problemă pe care aș dori să o comentez”, a mai spus Claudiu Năsui, președintele USR București, pentru Libertatea.