Un român, consilier pentru trei preşedinţi ai Parlamentului European

316

Angajat de 9 ani la Parlamentul European, Marius Cobianu, un tânăr din Piteşti, este de peste un an în echipa de consilieri ai preşedintelui instituţiei europene. Marius are un master la Nancy (Franţa) şi a lucrat până acum cu trei preşedinţi. Astfel, îa afara actualului preşedinte David Sassoli, românul a mai colaborat cu Martin Schulz şi Jerzy Buzek, ne informează adevarul.ro.

Marius spune că o carieră în instituţiile europene nu a reprezentat pentru el un scop în sine, însă, odată ajuns la Bruxelles şi la Parlamentul European, s-a simţit în largul său. Şi-a început cariera în 2010, obţinând un stagiu în cadrul Direcţiei Generale de Politici Interne a PE. Fiind masterand în anul 2 în Franţa şi bursier al Guvernului francez, acest stagiu a fost baza pregătirii disertatiei pe care a prezentat-o la Centrul European Universitar din Nancy.

După patru încercări, Marius a trecut în 2014 concursul european EPSO, pentru care, în fiecare an, competiţia este extrem de mare. Fiind laureat al acestui concurs, a avut dreptul să aplice pentru un post de funcţionar în cadrul Direcţiei generale pentru finanţe a Parlamentului (înainte fusese angajat pe contracte limitate în timp).

Marius Cobianu ne-a descris şi cum decurge, în linii mari, programul său zilnic de lucru: „În Cabinetul Preşedintelui, am şansa de a avea varietate în sarcinile şi responsabilităţile de zi cu zi. Sunt responsabil de tot ce înseamnă administraţia cabinetului (finanţe, resurse umane), de relaţiile cu trei direcţii generale ale Parlamentului (finanţe, traducători, interpreţi), de relaţia cu Curtea europeană a auditorilor dar şi de chestiuni ce ţin de statutul eurodeputaţilor şi al asistenţilor parlamentari acreditaţi. De asemenea, mă ocup de coordonare orizontală în ceea ce priveşte procedura anuală de descărcare bugetară şi urmăresc activităţile Comisiei parlamentare de control bugetar. De aceea, în mod normal, nicio zi nu seamănă cu cealaltă”.

Ziua începe cu verificarea agendei preşedintelui Parlamentului European pentru a avea o idee despre cum trebuie organizată activitatea de birou. Apoi, Marius verifică lista de sarcini şi proiecte încă nefinalizate şi le identifică pe cele noi: de la pregătirea de răspunsuri la diferite scrisori sau cereri administrative pe care Preşedintele le primeşte, la note administrative în domeniul reurselor umane şi finanţelor, la raportări din comisia de control bugetar, aprobări de cheltuieli, procesare de cereri pentru derogări de la diferite reguli, precum şi vizarea a diferite note şi documente, din domeniile care se află în aria sa de responsabilitate, destinate semnăturii Preşedintelui.

The post Un român, consilier pentru trei preşedinţi ai Parlamentului European appeared first on ZiarMM.