UNESCO actualizează ghidul său de educaţie sexuală pentru copii şi adolescenţi

28

UNESCO actualizează ghidul său de educaţie sexuală pentru copii şi adolescenţi

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a publicat miercuri o actualizare a ghidului său "International Technical Guidance on Sexuality Education" ("Orientări tehnice internaţionale privind educaţia sexuală"), prin care doreşte să pregătească mai bine copiii şi adolescenţii împotriva unor provocări ca virusul HIV, violenţa sexuală şi de gen sau sarcinile precoce, relatează EFE, citată de Agerpres.

Documentul, publicat prima dată în 2009, mizează şi pe o revizuire a noilor provocări în materie de educaţie sexuală, precum cele derivate din Internet.

Potrivit directoarei generale a UNESCO, Audrey Azoulay, această nouă versiune se bazează pe "probe ştiinţifice" şi este redactată pentru a sprijini ţările în vederea implementării de "programe adaptate la propriile contexte".

Azoulay a reamintit că o educaţie sexuală corectă completează apărarea Drepturilor Omului şi egalitatea de gen.

Manualul "Orientări tehnice internaţionale privind educaţia sexuală" are drept scop să-i ajute pe legiuitori să se orienteze spre programe precise şi adaptate copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani.

UNESCO a subliniat "necesitatea urgentă a unei educaţii sexuale de calitate" pentru a combate probleme precum violenţa sexuală şi de gen, sarcinile la o vârstă precoce, bolile cu transmitere sexuală, virusul HIV şi SIDA.

De asemenea Organizaţia ONU pentru Educaţie Ştiinţă şi Cultură a lansat un apel la contracararea numărului mare de materiale cu conţinut sexual la care au acces tinerii pe internet şi la combaterea cazurilor tot mai dese de hărţuite cibernetică.

UNESCO a asigurat că programele de abstinenţă totală "nu evită precocitatea sexuală în rândul tinerilor, nu reduc frecvenţa relaţiilor sexuale şi nici numărul partenerilor".