UPDATE Capsula spaţială Soyuz MS-12 a aterizat cu succes

35
Capsula rusă Soyuz MS-12, având la bord trei membri ai echipajului de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a aterizat joi cu succes în stepa kazahă, a informat Centrul de Control al Zborurilor Spaţiale din Rusia (TSOUP), citat de EFE.

Capsula a atins solul terestru la ora 10:59 GMT în sud-estul oraşului kazah Jezkazgan, avându-i la bord pe cosmonautul şi comandantul capsulei Soyuz, Alexei Ovchinin, un astronaut al NASA - Nick Hague - şi un astronaut din Emiratele Arabe Unite, Hazza al Mansouri.

Al Mansouri este primul astronaut din EAU care a zburat pe ISS, la bordul căreia a stat doar opt zile, în timp ce Hague şi Ovchinin au petrecut în total 203 zile pe platforma orbitală.

Pentru astronautul NASA a fost al doilea zbor în spaţiu, în timp ce pentru cosmonautul rus a fost cea de-a treia sa şedere în spaţiu.

Cei doi au ajuns pe ISS în martie, în a doua tentativă după eşecul primei misiuni din octombrie 2018 din cauza unei defecţiuni la racheta propulsoare Soyuz-FG.

Aterizarea a avut loc după trei ore de la decuplarea capsulei Soyuz de la ISS.

Echipele de evacuare i-au scos repede pe membrii echipajului din capsulă, începând cu Ovchinin şi Hague, urmaţi de Al Mansouri.

După aterizare ei au fost primiţi cu piersici şi curmale, la dorinţa lui Ovchinin şi a lui Al Mansouri. La zece minute după extracţie, aceştia au fost duşi la centrul medical instalat în plină stepa kazahă pentru a fi supuşi unor examinări medicale.

În timpul şederii pe ISS, astronauţii au continuat experimente ştiinţifice începute de colegii lor.

Pe ISS au rămas în continuare cosmonauţii Alexandr Skvortsov şi Oleg Skripochka, astronauţii NASA Christina Koch, Jessica Meir şi Andrew Morgan, şi Luca Parmitano, astronaut italian de la Agenţia Spaţială Europeană, toţi făcând parte din misiunea 61.

Această expediţie va realiza timp de şase luni 250 de cercetări ştiinţifice în domeniul biologiei, ştiinţei pământului, fizicii, precum şi în cele ale investigării umane şi dezvoltării tehnologice.AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Simona Tatu, editor online: Anda Badea)