UPDATE Fondurile CASMB ar fi fost fraudate prin decontarea de îngrijiri medicale pe baza a sute de dosare false (surse)

211

UPDATE ORA 15.02 Fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) ar fi fost fraudate prin decontarea unor servicii medicale fictive pe baza a sute de dosare medicale întocmite în fals, au declarat joi, pentru AGERPRES, surse judiciare.

fb3e8515-58f6-4a7b-acff-1ebad3a8283f

Sursele citate au explicat că acest lucru ar fi fost posibil cu ajutorul mai multor funcționari din CASMB, protejați de persoane aflate la conducerea instituției și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), existând situații când dosarele pacienților care ar fi trebuit să beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzați în detrimentul dosarelor cu pacienți fictivi.

Pentru a nu fi depistați, arată sursele judiciare, se redactau raportări lunare de servicii medicale folosite pentru decontări în fals, în paralel fiind introduse și șterse date din sistemul CNAS, în așa fel încât să apară că serviciile medicale au fost efectuate.

Mai mult, sursele citate au precizat că angajați ai CASMB și CNAS, inclusiv cei care dețineau atribuții de control și constatare a contravențiilor din cadrul celor două instituții, ar fi cerut mai multe foloase de la reprezentanții unei firme ce se ocupa cu asistență medicală la domiciliu, pentru a se renunța pe viitor la controlarea în exces a activității respectivei societăți.

Potrivit acelorași surse, în contextul unui control efectuat de Curtea de Conturi, mai multe persoane din sistemul asigurărilor de sănătate au încercat să împiedice descoperirea decontărilor anumitor medicamente pentru pacienți fictivi. Astfel, arată sursele, medicamente în valoare de peste 7 milioane de euro au fost decontate prin întocmirea unor documente medicale ce trebuiau să creeze impresia că neregulile descoperite de Curtea de Conturi s-ar încadra într-o excepție prevăzută de unele norme elaborare de CNAS.

Sursele judiciare au menționat că, în acest caz, anchetatorii investighează infracțiuni de luare și dare de mită, trafic de influență, constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, comise în perioada ianuarie 2016 — august 2017.

După finalizarea perchezițiilor, mai multe persoane vor fi duse la audieri, au susținut sursele citate.

UPDATE 14.24 Procurorii anticorupție verifică decontări CNAS către pacienți fictivi; prejudiciul s-ar ridica la 3 milioane euro (surse)

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție efectuează joi verificări în legătură cu suspiciuni de decontări de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru pacienți fictivi, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, prejudiciul în acest dosar s-ar ridica la 3 milioane de euro.

UPDATE ORA 12.55 CNAS și CASMB, vizate de perchezițiile DNA (surse)

Procurorii DNA efectuează joi percheziții la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, au declarat joi pentru AGERPRES surse judiciare.

ORA 12.28 DNA: Percheziții în 50 de locații; două sunt sedii ale unor instituții publice din București

Procurorii DNA efectuează joi percheziții în 50 de locații, dintre care două sunt sedii ale unor instituții publice din București, într-un dosar privind fapte săvârșite în perioada 2016 — august 2017.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate infracțiunilor de corupție, săvârșite în perioada 2016 — august 2017. Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, în cursul zilei de 31 august 2017, sunt efectuate percheziții domiciliare în 50 locații, dintre care două sunt sedii ale unor instituții publice din București, restul sedii sau puncte de lucru ale unor societăți comerciale sau domicilii ale unor persoane", se arată într-un comunicat remis joi de DNA.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cochinescu Verman, Mihai Stoica, editor: Andreea Rotaru, editori online: Gabriela Badea, Irina Giurgiu)

Citiți și:

* Președintele CNAS, Marian Burcea, vizat de ancheta privind decontarea unor servicii medicale fictive (surse)

* Vasile Barbu despre decontările CNAS: Au murit oameni pentru că nu au avut acces la servicii medicale la domiciliu

* UPDATE-ul este realizat în baza stirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării stirilor pe fluxul agentiei.