UPDATE Japonia și Coreea de Sud confirmă că Phenianul a efectuat un nou test nuclear

231

Japonia și Coreea de Sud au confirmat că Phenianul a efectuat duminică al șaselea său test nuclear, relatează agențiile de presă Reuters, AFP și dpa.

26a82d4f-a3a8-44bb-b788-1fbf673d145d

''Confirmăm în numele guvernului că Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord) a efectuat un test nuclear'', a declarat în fața jurnaliștilor ministrul de externe japonez Taro Kono. Executivul nipon a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de securitate națională.

De asemenea, șeful Statului major interarme din Coreea de Sud a ajuns la concluzia că regimul nord-coreean a realizat duminică un nou test nuclear.

Coreea de Nord a declarat că va face un 'anunț important' la ora locală 15:00 (06:30 GMT), potrivit agenției de presă sud-coreene Yonhap. Phenianul anunțase duminică dimineață că a dezvoltat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

Institutul american de geofizică (USGS) a înregistrat duminică o mișcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă 'explozie' într-o mină din Coreea de Nord. Deflagrația a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord.

''Este o explozie mai degrabă decât un seism'', a declarat Jana Pursely, cercetătoare în cadrul USGS. La mai puțin de zece minute după prima 'explozie', a fost semnalat în același loc o nouă mișcare telurică, cu o magnitudine de 4,6.

Agenția de meteorologie din Coreea de Sud a anunțat că puterea exploziei produse de testul nuclear efectuat duminică de Phenian este de 9,8 ori mai mare decât cea de la testul precedent, realizat în septembrie anul trecut și care fusese cel mai puternic dintre toate experimentele nucleare nord-coreene începând din 2006.

AGERPRES/(AS — editor: Tudor Martalogu, editor online: Adrian Dădârlat)