UPDATE | Parlamentul va solicita SRI un raport scris despre coronavirus

23

Comisia parlamentară comună pentru exercitarea controlului asupra activităţii SRI s-a întrunit, marţi, pe tema coronavirusului. Membrii acesteia au decis să ceară o informare de la SRI, despre cât de puternică este ameninţarea ca virusul să ajungă în România şi care sunt măsurile luate de autorităţi pentru a preveni acest fapt.

În funcţie de răspunsul SRI, membrii comisiei vor decide dacă să convoace CSAT.

UPDATE ora 15.00 Comisia pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii (SRI) va solicita SRI un raport scris referitor la datele pe care le deţine privind coronavirusul, a anunţat marţi Marian Cucşa, vicepreşedintele acestui for, potrivit Agerpres.

"Astăzi am avut o şedinţă a Comisiei de control asupra activităţii SRI, am luat decizia să trimitem o solicitare SRI pentru a ne pune dispoziţie toate datele pe care le au despre ce înseamnă coronavirusul şi, dacă sunt riscuri, care sunt riscurile să pătrundă pe teritoriul României, care sunt măsurile care s-au luat, dacă au informaţii şi dacă au informat beneficiarii legali de informaţii despre posibilitatea pătrunderii virusului pe teritoriul României. E o măsură care vine pentru a preveni şi să nu mai reacţionăm ca urmare a unor evenimente care s-au petrecut şi am decis să solicităm şi audierea responsabililor de la SRI, pentru a ne prezenta raportul pe care îl vor trimite în scris. Până luni, am solicitat să ne trimită în scris un raport pe ceea ce înseamnă fenomenul coronavirus şi marţi, la ora 12,00, să audiem pe cineva de la SRI pe acest subiect", a precizat Cucşa.

El a adăugat că măsurile privind depistarea virusului dispuse pe aeroporturi ar trebui extinse şi la celelalte puncte de acces în ţară. "Ministrul de Interne a spus că a luat măsuri pe aeroporturi. Se intră şi terestru în ţară, turişti din Germania, din Franţa, au fost cazuri. Cred că trebuie luate măsuri şi la punctele de acces în ţară, terestru şi maritim", a arătat Cucşa.

„Am convocat o şedinţă a Comisiei SRI pentru marţi, 18 februarie, la ora 12.00, pe tema coronavirus. Voi cere Serviciului Român de Informaţii un raport pe acest subiect, anunţa săptămâna trecută vicepreşedintele comisiei, Marian Cucşa.

El menţiona că autorităţile au obligaţia să trateze subiectul cu seriozitatea cuvenită şi să acorde o atenţie sporită componentei de prevenţie.

"Am constatat că sunt foarte multe intoxicări în mediul online, pe această temă, de aceea cred că este extrem de importantă informarea corectă şi constantă a populaţiei. Tocmai pentru a evita panica stârnită de articole cu iz senzaţional”, a transmis atunci vicepreşedintele Comisiei SRI din Parlament, deputatul Marian Cucşa.