UPDATE Protestul de la Palatul Parlamentului s-a încheiat; circulația rutieră în zonă a fost reluată (GALERIE FOTO)

40

Protestul de la Palatul Parlamentului împotriva modificării legilor justiției s-a încheiat în jurul orei 23,45, protestatatarii părăsind zona după ce din incinta instituției au plecat mașinile deputaților care au participat la ședința de plen de miercuri seară.

c5085b9c-e3e6-454a-bae3-be37419292d9

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Circulația în zonă, pe Bulevardul Națiunilor Unite, a fost reluată în condiții normale, după ce a fost blocată câteva minute de către polițiști și jandarmi, pentru a permite mașinilor parlamentarilor să părăsească în siguranță incinta Palatului Parlamentului. Anterior, unii protestatari au încercat să intre pe carosabil și să se apropie de autovehiculele care ieșeau din curtea Palatului Parlamentului, însă forțele de ordine i-au blocat.

Mai mulți parlamentari de la USR, printre care și președintele formațiunii, deputatul Dan Barna, au ieșit din Palatul Parlamentul și au venit în mijlocul protestatarilor, fiind întâmpinați cu aplauze. Dan Barna i-a informat pe protestatari că ședința de plen a Camerei s-a încheiat fără a mai fi dat votul final pe modificările la statutul magistraților, el încurajându-i să continue protestele dacă din partea coaliției de guvernare se va încerca trecerea unor modificări legislative care să afecteze independența justiției.

UPDATE ORA 23.32 Trei persoane implicate într-un incident în zona Parlamentului, conduse la sediul Brigăzii Rutiere pentru audieri

Persoanele implicate în incidentul auto din apropierea Palatului Parlamentului, doi pietoni și un conducător auto care ieșea cu mașina din incinta Parlamentului, au fost conduse la sediul Brigăzii Rutiere pentru audieri.

"În această seară, în jurul orei 21,00, polițiștii Brigăzii Rutiere care acționau pentru fluidizarea traficului în zona Palatului Parlamentului au intervenit de îndată la momentul în care au observat un incident rutier în care au fost implicate trei persoane, doi pietoni și un conducător auto. Toți cei în cauză au fost conduși la sediul Brigăzii Rutiere pentru audieri și pentru a se stabili situația de fapt și de drept. După finalizarea audierilor vor fi dispuse și alte activități în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor și condițiilor producerii evenimentului", se arată într-o informare a Biroului de presă al Poliției Capitalei.

UPDATE ORA 23.27 Circulația oprită de polițiști pe bulevardul Națiunilor Unite, pentru a permite autovehiculelor să iasă în siguranță de la Parlament

Polițiștii și jandarmii au oprit circulația pe bulevardul Națiunilor Unite din Capitală, unde are loc un protest față de modificarea legilor justiției, pentru a permite mașinilor parlamentarilor să părăsească în siguranță incinta Palatului Parlamentului, în condițiile în care unii protestatari au încercat din nou să pătrundă pe carosabil.

În momentul în care mașinile deputaților au început să iasă, după ora 23,00, din curtea Palatului Parlamentului, unde miercuri a avut loc dezbaterea privind legea statutului judecătorilor și procurorilor, cele câteva sute de protestatari prezenți au început să huiduie, iar unii dintre ei au încercat să pătrundă pe carosabil și să se apropie de mașinile parlamentarilor.

Ei au fost îndepărtați de jandarmi, iar apoi forțele de ordine au decis oprirea circulației auto pe bulevard, dând prioritate mașinilor care au părăsit incinta Palatului Parlamentului.

Pe de altă parte, parlamentarii USR au ieșit din clădirea Parlamentului, după încheierea ședinței de plen a Camerei, și au salutat grupul de protestatari, care i-au întâmpinat cu aplauze.

UPDATE ORA 22.16 Protestatar condus la secție pentru că a rămas pe șosea după ce jandarmii au eliberat traficul

O persoană care participa la protestul din apropierea Palatului Parlamentului a fost condusă la secție și riscă o amendă de 500 de lei întrucât a rămas pe trecerea de pietoni pentru a determina mașinile să se oprească după ce jandarmeria eliberase traficul, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al jandarmeriei, Georgian Enache.

Potrivit sursei citate, persoana va fi amendată conform Legii 60/1991, art.26 lit.e), care face referire la acțiuni sau manifestări cu intenția de tulburare în orice mod a adunărilor publice.

Un alt incident s-a produs la protest când o persoană a acuzat că o mașină care a ieșit din curtea Palatului Parlamentului ar fi atins-o.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Poliția Rutieră urmează să stabilească dacă s-a produs vreo infracțiune sau vreo abatere de la regimul rutier.

ORA 21.44 Câteva sute de persoane protestează în fața Parlamentului

Câteva sute de persoane protestează miercuri seara, în fața clădirii Parlamentului, împotriva modificărilor aduse legilor justiției.

Aceștia au venit cu steaguri tricolore și ale Uniunii Europene și cu pancarte cu mesaje cum ar fi "Vă vedem", "Hoții", "PSD, ciuma roșie", "Respingeți legile injustiției", "Jos ghearele de pe justiție".

Ei scandează lozinci cum ar fi "Hoții", "Jos corupția", "Vrem medicamente, nu legi infecte", "Parlament penal, marș la tribunal".

În jurul orei 20,30 a avut loc o busculadă între protestatari și jandarmi în momentul în care protestatarii au pătruns pe bulevardul Națiunile Unite, dintre Parcul Izvor și Palatul Parlamentului, ei încercând să blocheze circulația autovehiculelor. În urma intervenției jandarmilor, a fost restabilită ordinea în zonă.

La ora transmiterii acestei știri traficul rutier pe bulevardul Națiunilor Unite nu este blocat, derulându-se sub coordonarea echipajelor de la Poliția Rutieră. Grupul de protestatari este cantonat pe trotuarul de lângă Parcul Izvor, fiind înconjurat de un cordon de jandarmi.

AGERPRES / (AS — autori: Mihai Stoica, Daniel Florea, editori: Marius Frățilă, Antonia Niță, editori online: Simona Aruștei, Adrian Dădârlat)