UPDATE | Votul pentru învestirea Guvernului Orban 2 va avea loc pe 24 februarie. Miniştrii vor fi audiaţi săptămâna viitoare, timp de 3 zile

56

Conducerea Parlamentului s-a reunit, marţi, pentru a stabili calendarul audierii miniştrilor din noul Cabinet al premierului desemnat Ludovic Orban. Votul pe învestirea Guvernului Orban 2 va avea loc pe 24 februarie, începând cu ora 16.00.

UPDATE ora 14.10 Conducerea Parlamentului a decis că votul pentru învestirea Guvernului Ludovic Orban 2 va avea loc luni, 24 februarie, începând cu ora 16.00.

Audierile miniştrilor se vor desfăşura pe parcursul a trei zile, începând de luni, 17 februarie până pe 19 februarie.

PSD vrea să tergiverseze cât se poate de mult votul pentru noul Guvern, pentru a boicota planul PNL privind anticipatele. Regulamentul Camerelor prevede că votul pentru Executivul propus va avea loc în maximum 15 zile de la depunerea în Parlament a listei Cabinetului şi a Programului de guvernare, de către premierul desemnat.

Astfel, votul ar urma să aibă loc după 20 februarie, potrivit planurilor celor de la PSD.

Social-democraţii vor ca audierile miniştrilor, aceiaşi din Cabinetul demis deja prin moţiune de cenzură, să fie cât mai vizibile în mass-media.

Parlamentarii PSD se pregătesc să îi atace pe membrii Cabinetului şi cel mai probabil vor adopta avize negative.

Ludovic Orban afirma că liberalii se gândesc la soluţii pentru contracararea unui posibil boicot din partea PSD privind alegerile anticipate.

"Strategia de tergiversare pe care se pare că vor să o pună în practică (PSD - n.r.) îi va umple de ridicol, îi va face şi mai penibili şi mai antipatizaţi de populaţia României şi, mai devreme sau mai târziu, vor trebui să înţeleagă că nu pot să boicoteze procedurile care să ducă la alegeri anticipate. Ne gândim şi la soluţii pentru a contracara un boicot făţiş din partea parlamentarilor PSD. (...) Dacă vor să se sinucidă politic, pot să continue pe linia acestor demersuri complet neserioase şi ridicole de a căuta tergiversarea cu orice preţ a unor proceduri care sunt extrem de importante pentru România", a spus Ludovic Orban.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu afirma, luni, că se va respecta Regulamentul.

"Vom respecta litera legii, a Constituţiei şi Regulamentul plenurilor reunite cu privire la desemnarea primului ministru. Chiar dacă este o mascaradă, noi ne menţinem consecvenţi şi vom respecta legea", afirma Ciolacu la finalul Comitetului Executiv al PSD, care a avut loc la Palatul Parlamentului.