USR a contestat la CCR majorările salariale ale demnitarilor

147

USR a anunțat miercuri, 8 iunie, că a depus două sesizări la Curtea Constituțională a României (CCR), care vizează proiectele de majorări de salarii din sistemul public adoptate săptămâna trecută de Parlament. Este vorba despre legea care majorează salariile demnitarilor, ca a fost deja trimisă spre promulgare, și pentru care Guvernul vrea să dea OUG ca să amâne intrarea în vigoare a acesteia, după cum a anunțat Marcel Ciolacu, liderul PSD, tot astăzi.

USR precizează, într-un comunicat de presă, principalele argumente de neconstituționalitate invocate în sesizări: lipsa fișei financiare, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.

„În proiectele de lege pe care USR le contestă inițiatorii nu au indicat de unde vor fi luați banii, adică sursa de finanțare, pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce decurg din aplicarea noilor măsuri.

Încălcarea principiului bicameralismului a avut loc din cauză că parlamentarii puterii au venit la Camera Deputaților cu amendamente care n-au existat în forma de la Senat și care au deturnat total scopul actului normativ aprobat. În acest fel, Senatul nu s-a pronunțat pe aceste măsuri, iar rolul său a fost exclus din procesul de legiferare.

Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului Pl-x 21/2022 este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților, puterea a decis, sub pretextul existenței unei așa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepții care prevede că se măresc și indemnizațiile tuturor demnitarilor. Or, Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat așa ceva”, explică cei de la USR.

Deputatul USR Cristian Seidler a subliniat că, nici până acum, nu este cunoscut impactul bugetar pe care l-ar presupune aceste majorări.

„Dacă legea de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost declarată neconstituțională de către CCR pe motiv că atât comisia de specialitate, cât și plenul au adoptat proiectul în aceeași zi, fără să existe vreo interdicție în acest sens, legea de majorare a salariilor la stat este la fel de neconstituțională, pentru că au trecut câteva ore între ședința comisiei de specialitate și adoptarea legii în plenul Camerei Deputaților. Impactul bugetar este necunoscut. Nici ministrul Finanțelor, nici ministrul Muncii, niciun parlamentar al actualei coaliții nu are habar de câți bani e nevoie pentru aceste creșteri”, a declarat Seidler.

Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, a declarat miercuri, 8 iunie, că astăzi se va decide într-o ședință a coaliţiei că salariile pentru demnitari nu vor fi majorate. Decizia vine după ce o lege în acest sens a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaților, for decizional, urmând să fie trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.

Șeful social-democraților a explicat că se va da o ordonanță de urgență pentru prorogarea termenului de aplicare privind majorarea salariilor demnitarilor.

„Azi vom ieși cu o decizie că nu se vor mări salariile pentru demnitari. Dacă va fi promulgată Legea, se va da OUG de prorogare”, a declarat Ciolacu miercuri.

Despre modificarea făcută în Camera Deputaţilor, prin includerea şi a salariilor demnitarilor în această majorare salarială, Ciolacu a epxlicat că, în caz contrar, legea ar fi fost neconstituţională şi ar fi fost respinsă la CCR, fiindcă se intervenea pe anexa 9.

„Nu mai putea fi pusă în aplicare legea 153, cu acea pătrime pentru toată lumea. A fost o decizie pur tehnică, am vrut să ştiu şi eu de ce s-a făcut acea erată şi am înţeles-o. Vă repet, astăzi, în coaliţie, vom ieşi cu o decizie că nu se vor mări salariile pentru demnitari, în cazul în care legea va fi promulgată. se va da ordonanţă de prorogare a acestui termen”, a subliniat liderul PSD.

Ciolacu a mai adăugat că „noi, demnitarii, trebuie să strângem cureaua și să participăm la acest efort comun, restul sunt legi pe care trebuie să le respectăm, fiindcă se trece printr-o situație dificilă”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul USR a contestat la CCR majorările salariale ale demnitarilor apare prima dată în Main News.

Source: New feed