USR cere premierului să prezinte planul pentru tăierea pensiilor speciale / Coaliția se pregătește de negocieri la Bruxelles

158

USR a transmis vineri, 23 septembrie, că îi solicită premierului Nicolae Ciucă să prezinte planul pentru tăierea pensiilor speciale, în contextul în care termenul prevăzut de Planul Național de Redresare și Reziliență este 31 decembrie 2022.

Până acum, liderii coaliției PSD-PNL-UDMR s-au mulțumit să-i păcălească pe români cu discursurile sforăitoare despre cum susțin ei eliminarea pensiilor speciale, dar se apropie momentul decontului”, susține USR.

Formațiunea de opoziție mai arată că există „mai multe proiecte depuse de USR” în Parlament, ce își propun desființarea unor categorii de pensii speciale, dar pe care „coaliția PSD-PNL-UDMR le ține la sertar și refuză să le pună în discuție”.

Guvernul negociază reforma pensiilor cu Comisia

Guvernul va avea în luna septembrie primele discuții cu Comisia Europeană pentru a încerca să modifice jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență, potrivit căruia România s-a angajat să reformeze sistemul de pensii, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, la finalul ședinței de joi, 8 septembrie.

Concret, este vorba despre jalonul care prevede reforma sistemului de pensii, ce ar urma să se bazeze pe principiul contributivității, dar în cadrul căreia Guvernul nu își dorește să introducă și „pensiile speciale”. Detalii aici.

Ministrul a explicat că, în urma recalculării pensiilor, s-ar depăși plafonul asumat de România prin PNRR, de 9,4% din PIB.

De la sine se înțelege că ori e limitare, ori e eliminare a inechităților. Jalonul trebuie limpezit într-un fel sau altul, ori renunțăm la inechități, ori eliminăm plafonul 9,4% (n.r. suma alocată pensiilor să nu depășească 9,4% din PIB), el nu poate fi pus în aplicare, fiindcă se contrazic informațiile în cadrul jalonului”, a adăugat ministrul.

Marcel Ciolacu a anunțat, marți, că delegația României la Bruxelles ar urma să fie formată din liderul PSD și premierul Nicolae Ciucă. Detalii aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul USR cere premierului să prezinte planul pentru tăierea pensiilor speciale / Coaliția se pregătește de negocieri la Bruxelles apare prima dată în Main News.

Source: New feed