USR dă primele semne de nervozitate față de guvernul Orban. Liberalii, acuzați că amână reformele în justiție

58

USR îi cere ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să nu organizeze concursurile pentru noii procurori şefi de la Parchetul General, DNA şi DIICOT fără modificarea legii şi consideră că acesta "a pasat" Parlamentului responsabilitatea de a abroga Legea recursului compensatoriu sau de a desfiinţa Secţia Specială, transmite Agerpres.
USR consideră că abrogarea Legii recursului compensatoriu este "o urgenţă", peste 20.000 de deţinuţi au fost deja eliberaţi din închisori înainte de ispăşirea pedepsei şi "în timp ce PNL tergiversează o decizie, alţi şi alţi criminali şi violatori ies de după gratii în baza acestei legi", precizează sursa citată.
"Atunci când CEDO a condamnat România din cauza condiţiilor precare de viaţă din penitenciare, recomandările primite au vizat modernizarea şi extinderea sistemului penitenciar, nu eliberarea deţinuţilor pentru remedierea problemei spaţiului insuficient", se arată în comunicat.
Suntem dezamăgiţi de primele decizii anunţate de ministrul Cătălin Predoiu, Guvernul PNL nu foloseşte toate instrumentele le are la dispoziţie pentru a rezolva problemele create de PSD în domeniul Justiţiei. Ministrul a pasat Parlamentului responsabilitatea de a abroga legea recursului compensatoriu sau de a desfiinţa Secţia Specială, dar ştim bine că majoritatea actuală nu este stabilă şi nu îţi permite să faci reforme reale.Stelian Ion, vicepreședinte USR:
USR subliniază că primul punct din Acordul semnat cu PNL pentru susţinerea Guvernului Orban menţionează angajamentul Cabinetului de a implementa recomandările din cadrul MCV şi punerea în acord legile justiţiei cu avizele Comisiei de la Veneţia şi recomandările GRECO.
În acest context, Uniunea Salvaţi România îi cere ministrului Justiţiei să ia în considerare apelul magistraţilor din urmă cu două săptămâni şi nu organizeze concursurile pentru noii procurori şefi de la Parchetul General, DNA şi DIICOT fără modificarea legii.
"Nu putem spune că unele legi sunt proaste doar când sunt aplicate de PSD, dar sunt bune când le aplică PNL", a arătat USR.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, joi, că instituţia pe care o conduce va declanşa, pe 2 decembrie, procedura de selecţie pentru funcţia de procuror general, procuror şef DNA, procuror şef DIICOT. De asemenea, Predoiu a precizat că Ministerul Justiţiei va susţine, în Parlament, acele propuneri legislative care să conducă la abrogarea recursului compensatoriu în forma actuală.
Foto: Stelian Ion, vicepreședinte USR