USR: Decizia procurorilor DIICOT de a închide dosarul lui Darius Vâlcov este un semnal rău pentru repornirea luptei anticorupție

153

Uniunea Salvați România susține că decizia procurorilor DIICOT de a închide dosarul lui Darius Vâlcov, pe motiv că nu există un interes public în urmărirea penală, este un semnal rău pentru repornirea luptei anticorupție.

„Guvernarea PSD a încercat și a și reușit să oprească lupta anticorupție, după cum arată bilanțul Parchetului General pe 2019 publicat zilele trecute, în care am văzut o scădere de peste 43% a activității în domeniul corupției funcționarilor publici. Modificarea legilor justiției, înființarea Secției Speciale ca un instrument de presiune și șantaj asupra magistraților, politizarea numirilor de procurori șefi și tentativele de subordonare a CSM, toate avându-i ca artizani pe corifeii PSD, ALDE și UDMR – Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Tudorel Toader și Marton Arpad – au dus lupta anticorupție în moarte clinică.”, susține deputatul USR Silviu Dehelean, Comisia juridică, de disciplină și imunități.

USR transmite că scăderea numărului de dosare privind infracțiunile de corupție între anii 2015 și 2019 trebuie să ridice semne de întrebare. În anul 2019 s-a ajuns la un număr de 813 de dosare pentru fapte de corupție (din care 382 instrumentate de DNA) de la 1910 dosare în 2015 (din care 992 instrumentate de DNA).

În cazul infracțiunii de abuz în serviciu scăderea e și mai dramatică, numărul de dosare pentru această faptă scăzând cu 42% față de 2018 (de la 130 de dosare în 2018, la 75 în 2019). În comparație, în anul 2015 au existat 259 de dosare pentru abuz în serviciu iar în 2016 nu mai puțin de 295 de dosare.

“Noii șefi de pachete sunt numiți de trei luni. Este prematur să facem o evaluare, dar hotărârea în cazul Vâlcov nu este deloc încurajatoare. De aceea, USR susține în continuare nevoia de a implementa recomandările Comisiei de la Veneția în domeniul justiției și putem începe cu desființarea Secției Speciale”, conchide deputatul USR Silviu Dehelean.

DIICOT a explicat că a renunțat la urmărirea penală în cazul lui Darius Vâlcov deoarece nu ar exista un interes în urmărirea infracțiunii săvârșite. Acestaera cercetat pentru că a publicat un protocol secret, încheiat între SRI și Parchetul General.

„Deși s-au avut în vedere aspectele mai sus menționate, precum și faptul că publicarea unui document care are regimul secret de stat contravine normelor care reglementează protecția informațiilor clasificate precum și a intereselor realizării securității naționale, mai ales de către o persoană care a deținut poziții de demnitate publică, în cauză a fost dispusă renunțarea la urmărirea penală, constatându-se că nu există un interes în urmărirea infracțiunii săvârșite, ținând seama de împrejurările concrete ale instrumentării unitare ale acestei cauze, fapt ce a avut drept consecință imposibilitatea administrării probatoriului într-un mod coerent”, se arată în comunicatul DIICOT.

De asemenea, procurorii DIICOT au explicat decizia prin faptul că aceeași soluție a fost aplicată și în cazul grefierei de la Parchetului din Constanța, care ar fi fost implicată în comiterea faptei.

„Totodată, prin ordonanța de renunțare la urmărirea penală, procurorii DIICOT au avut în vedere și soluția adoptată de către procurorii din cadrul Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în raport cu faptele săvârșite în dosarul penal în care s-a dispus renunțarea la urmărirea penală față de prim grefierul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, fapte care au creat premisele scoaterii documentului de sub protecția de care trebuia să beneficieze în cadrul unității de parchet de la care a provenit documentul divulgat,” mai precizează DIICOT.

Citește și SURSE Darius Vâlcov a scăpat de dosarul protocolului secret, după ce DIICOT a renunțat să-l mai ancheteze

Articolul USR: Decizia procurorilor DIICOT de a închide dosarul lui Darius Vâlcov este un semnal rău pentru repornirea luptei anticorupție apare prima dată în Main News.

Source: New feed