USR: Epidemia de rujeolă nu poate fi stopată cu o lege a vaccinării care va intra în vigoare anul viitor

33

Uniunea Salvați România atrage atenția Guvernului PSD – ALDE și în special ministrului Sănătății, Florian Bodog, asupra faptului că actuala situație de "criză" provocată în România de epidemia de rujeolă necesită o intervenție imediată, soluții eficiente, responsabilitate politică și instituțională.

d422ae36-1c13-47ca-8689-21aae685aa86

"Legea vaccinării pe care actualul Guvern a anunțat că o va trimite în Parlament nu reprezintă rezolvarea crizei din prezent. USR va susține în Parlament o Lege a vaccinării, indiferent de inițiatorii acesteia, atât timp cât aceasta va preciza foarte clar atribuții și responsabilități precise ale părților implicate — autorități și populație. Până când legea promisă de ministrul Bodog de mai multe luni de zile va ajunge în Parlament, USR îi reamintește ministrului Sănătății că, în acest moment, în România suntem confruntați cu o epidemie foarte gravă de rujeolă — numărul deceselor a trecut de 30, iar alte peste 8.000 de persoane sunt bolnave. Ministerul Sănătății nu reușește, în continuare, să găsească soluțiile necesare și nici să își îndeplinească atribuțiile în contextul epidemiei de rujeolă", se arată într-un comunicat al USR, transmis vineri AGERPRES.

Deputatul USR Tudor Rareș Pop, membru al Comisiei pentru sănătate, susține că este ignorată soluția mediatorilor sanitari sau asistenții medicali comunitari în combaterea rujeolei. "Ministrul Sănătății încearcă să combată rujeola prin demiteri de directori de Direcții Județene de Sănătate. În schimb, instrumente aflate la îndemâna ministerului, precum mediatorii sanitari sau asistenții medicali comunitari — cei care ar putea să ajute părinții din mediile defavorizate să își vaccineze copii — sunt complet ignorate. Câți astfel de asistenți sau mediatori a angajat Ministerul Sănătății până acum, domnule Bodog? Pot fi numărați pe degete, în fiecare județ", atrage atenția Tudor Rareș Pop, citat în comunicat.

La rândul său, deputatul USR Emanuel Ungureanu pledează pentru implicarea cultelor religioase în promovarea beneficiilor vaccinării. "Din păcate, Legea vaccinării a plecat de la Guvern cu o întârziere care a costat până acum viața a 32 de copii nevinovați. Dramatic este și faptul că, până la ora actuală, peste 43.000 de copii au rămas nevaccinați și vaccinuri esențiale sunt încă de negăsit pe piața românească. Guvernul României nu a reușit să asigure nici până la ora actuală resursele pentru a organiza eficient activitatea de informare a populației reticente în privința vaccinării copiilor și medicii de familie se declară depășiți de birocrația ce însoțește măsurile heirupiste ale Ministerului Sănătății în acest domeniu. Este absolut necesar un efort de țară în care actori importanți din viața publică, precum Biserica Ortodoxă sau celelalte culte religioase din România, să se implice activ în promovarea beneficiilor vaccinării", susține Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Potrivit comunicatului USR, rata de vaccinare împotriva rujeolei atinsă în unele județe, chiar și sub 50%, este "dovada cea mai clară a lipsei de viziune și strategie, a neînțelegerii atribuțiilor specifice și a responsabilităților pe care le implică poziția de ministru al Sănătății".

"Este foarte îngrijorătoare, de asemenea, și rata foarte mare a mortalității rujeolei — în jur de 4/1000 în România în actuala epidemie, în timp ce mortalitatea altor țări în epidemii similare a fost de doar 1/1000. Este încă un semnal de alarmă asupra tarelor unui sistem medical ignorat constant de decidenții politici", spune și senatorul USR Adrian Wiener, în comunicat. "A sosit momentul că ministrul Bodog să își dea demisia și să își recunoască incompentența, așa cum USR i-a mai cerut în repetate rânduri", se încheie comunicatul citat.

AGERPRES/(A — autor: Livia Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)