Vă întrebați de ce vă mor cei dragi în spitale? Banii din Sănătate au fost sistematic furați

64

Conform Digi 24, 19 persoane au fost aduse azi cu mandat în faţa procurorurilor DNA în cadrul unor audieri-maraton în dosarul fraudei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Reamintim faptul că, în urmă cu aproximativ două luni, preşedintele CNAS şi şeful Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti au fost arestaţi preventiv şi acuzaţi de abuz în serviciu. Reţeaua din care făceau parte, spun procurorii, a decontat sume fabuloase pe spatele unor pacienţi fictivi sau pentru servicii inexistente.

Extinderea cercetărilor de către procurorii anticorupție vizează noi suspiciuni de deturnare a fondurilor din bugetul asigurărilor de sănătate. Este vorba despre deturnarea unor sume destinate acoperirii unor cheltuieli pentru pacienți către bugetul de salarii destinat personalului medical din spitalele de stat pentru a reuși acoperirea unor majorări salarilale.

Cercetările au pornit după ce o persoană anchetată și arestată în acest dosar la începutul lunii septembrie a făcut un denunț în care vorbea și despre numiri preferențiale la vârful sistemului de sănătate, ca urmare a unor recomandări venite pe linie politică. Cel care a făcut denunțul este un fost șef al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București.

Acesta a denunțat și modul în care au fost furați 3 milioane de euro, cu prețul vieții unor pacienți: șefii asigurărilor din Sănătate, instituţia care ar trebui să gestioneze banii asiguraţilor în interesul lor, le cereau firmelor de îngrijiri la domiciliu o cincime din valoarea contractelor.

Procurorii anticorupție spun că dacă firmele refuzau, casa le trimitea controale pe cap. Banii ajungeau la şefi prin contracte fictive, adică erau luaţi de la bolnavi. Într-o anchetă de corupţie fără precedent, procurorii DNA au arestat 14 oameni. Schema funcţiona din 2015. Habar nu avem cât s-a furat până atunci, dar putem să ne închipuim prin analogie.