Venezuela condamnă sprijinul acordat de Macron și Rajoy opozantei Tintori

254

Șeful diplomației de la Caracas, Jorge Arreaza, a condamnat sâmbătă sprijinul acordat opozantei venezuelene Lilian Tintori de către președintele francez, Emmanuel Macron, și premierul spaniol, Mariano Rajoy, relatează AFP.

d6461f66-c0bd-4da3-9fda-2631d1037c64

"Respingem comportamentul președintelui Franței, Emmanuel Macron, care urmează scenariul extremei drepte europene împotriva Venezuelei", a declarat pe Twitter Jorge Arreaza.

Ministrul de externe a mai condamnat "declarațiile constituind un amestec în treburile interne al (șefului guvernului spaniol) Mariano Rajoy care atacă democrația venezueleană și instituțiile sale".

Emmanuel Macron și Mariano Rajoy au criticat sâmbătă faptul că Lilian Tintori, soția opozantului istoric Leopoldo Lopez, este împiedicată să părăsească Venezuela pentru a se întâlni în zilele următoare, alături de șeful parlamentului de la Caracas, Julio Borges, cu liderii din Franța, Germania, Spania și Marea Britanie.

"O așteptăm pe Lilian Tintori în Europa. Opoziția venezueleană trebuie să rămână liberă", a scris pe Twitter Emmanuel Macron.

"Interdicția de a ieși din țară impusă Lilianei Tintori este lamentabilă. Poți închide persoane, dar nu idealurile. Libertate pentru Venezuela", a declarat tot pe Twitter Mariano Rajoy.

În reacția sa, șeful diplomației de la Caracas i-a acuzat pe Macron și pe Rajoy că sprijină pe cineva care a comis "fapte grave de corupție".

Lilian Tintori este acuzată de corupție de către autoritățile venezuelene după ce la sfârșitul lunii august a fost descoperită în mașina sa o importantă sumă de bani cash. Ea neagă orice acțiune ilegală.

"În țara noastră, orice organizație politică trebuie să dea socoteală despre originea fondurilor. Nu există partide sau personalități de neatins", a adăugat Jorge Arreaza.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Adrian Dădârlat)