Venezuela: Maduro acceptă discuțiile cu opoziția, care vor avea loc în Republica Dominicană

31

După luni de confruntări, președintele venezuelean Nicolas Maduro și-a semnalat marți disponibilitatea de a purta discuții cu opoziția, relatează dpa.

4cb29b7d-5bba-49c0-a2e7-4f9ff80336dc

Discuțiile, care vor "contribui la pacea și democrația în Venezuela", vor avea loc în Republica Dominicană vecină, a spus Maduro.

Procesul de mediere a fost inițiat de fostul premier spaniol Jose Luis Rodríguez Zapatero și de ministrul de externe dominican Miguel Vargas, au precizat cei doi într-un comunicat.

Ei și-au exprimat speranța că discuțiile vor putea fi o cale spre reconciliere.

Totuși, opoziția este sceptică: l-a criticat pe Maduro pentru că nu eliberează deținuții politici și a spus că este nevoie de discutarea unor precondiții înaintea de organizarea unor negocieri substanțiale.

Ultima încercare de dialog s-a încheiat în 2016.

În Venezuela au loc din aprilie proteste antiguvernamentale, în contextul în care președintele Nicolas Maduro a luat măsuri pentru a-și consolida puterea și a slăbi parlamentul.

Peste 120 de persoane au murit în ciocniri cu poliția și cu forțele de securitate.

Într-un raport recent, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a sugerat că autoritățile venezuelene ar fi comis grave încălcări ale drepturilor omului în cadrul represiunii împotriva oponenților politici, acuzație pe care ministrul de externe Jorge Arreaza o respinge.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)