Vicepreședintele USR Iași, exclus din partid pentru misoginism, homofobie și promovarea cultului mareșalului Ion Antonescu

49

Vicepreședintele filialei județene USR Iași, Marian Curmei, a fost exclus din partid, miercuri seară, pentru misoginism și homofobie, dar și pentru promovarea cultului mareșalului Ion Antonescu.

Marian Curmei, care este și președinte USR Holboca, a fost acuzat de mai mulți membri că „a promovat cultul unui criminal de război”, Ion Antonescu, că a avut un discurs misogin și homofob, inclusiv la adresa colegilor, pe paginile interne de Facebook ale USR la nivel național și local. Totodată, colegii de la USR Iași l-au acuzat și că a folosit minori în activități electorale.

Nici Marian Curmei și nici Cosette Chichirău, președinte al filialei județene a USR Iași, nu au putut fi contactați până la acest moment pentru a emite un punct de vedere. 

Minori impartind ziare USR în judetul Iasi. Foto: Facebook, USR Holboca

Pe pagina de Facebook a USR Holboca se regăsește și acum o postare de pe 22 decembrie 2019, în care Marian Curmei apare alături de mai mulți minori, îmbrăcați în geci cu însemnele USR, la o acțiune de distribuire a ziarelor. Acuzat în comentarii că folosește minorii cu scopuri electorale, USR Holboca a replicat că au acceptul integral al părinților și că este, de fapt, „o acțiune civică, educativă”. Legislația specifică însă că în activități cu profil electoral, implicate de folosirea însemnelor unui partid, pot participa doar persoanele care au mai mult de 18 ani.

Marian Curmei, postare despre maresalul Ion Antonescu. Foto: Facebook, Marian Curmei

În ceea ce privește promovarea cultului generalului Ion Antonescu, vicepreședintele filialei județene a USR Iași a scris pe Facebook pe 5 iunie 2018, alături de o imagine a generalului, următoarele: „În țara în care trăim ar fi o posibilitate mai mare ca în orașe din țară să apară statui ale lui Ion Iliescu, străzi cu acest nume, precum și alte edificii culturale, decât reabilitarea mareșalului Ion Antonescu”. 

Din sursele Libertatea, în august 2019 a fost depusă o sesizare la Biroul Național al partidului în care se reclama limbajul avut pe grupurile interne de către Marian Curmei. El era acuzat de o atitudine misogină, intolerantă și discriminatorie la adresa femeilor și a minorității LGBT. În sesizarea lor, citează mai multe citate ale lui Marian Curmei, vădit jignitoare.

„În plus, chiar dacă există un val feminist, așa-i moda, la fel și cu gay-ii, tre să fim toleranți, să le dăm drepturi fundamentale, eventual să le facem locuri speciale în instituții, în partide fiindcă nu-și pot stăpâni tulburările obsesiv compulsive”, ar fi scris acesta într-un grup intern, conform sesizării depuse la Biroul Național.