Victor Negrescu: „Trebuie să ne asigurăm că cetățenii beneficiază de toate avantajele apartenenței României la Uniunea Europeană“
Cea de-a doua zi a Reuniunii Anuale a Diplomației Române a fost deschisă, miercuri, 30 august, prin sesiunile plenare dedicate problematicii europene, moderate de către ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, atât din perspectiva inițierii unor dezbateri privind agenda României în context european, cât și a pregătirii ţării noastre în vederea preluării Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.
Componenta consacrată procesului de pregătire și exercitare a Președinției Consiliului Uniunii Europene a inclus o evaluare a stadiului pregătirilor, a oportunităților și provocărilor generate de acest proiect de interes major pentru România, dar și o dezbatere consistentă cu reprezentanți ai ambasadelor Statelor Membre din trio-ul de președinții actual și cel din care va face parte România (Estonia, Bulgaria, Austria, Finlanda, Croația).
În cadrul discuțiilor privind prioritățile României în domeniul afacerilor europene, la care a participat și consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a evidențiat importanța cooperării interinstituționale și a participării tuturor actorilor relevanți la procesele interne de fundamentare a pozițiilor oficiale ale Românei.
„Rolul țării noastre în Uniunea Europeană este o prioritate pentru actuala guvernare, iar noi construim acest echilibru și consens instituțional și politic în problematica afacerilor europene, fără de care perspectivele de creștere a profilului european al României nu pot fi valorificate. Pentru o reprezentare adecvată a României, avem nevoie să vorbim pe o singură voce, avem nevoie de o atitudine proactivă și curajoasă, de demersuri organizate și bine programate. Afacerile europene necesită astăzi de abordare directă, pragmatică și deschisă“, a precizat Victor Negrescu.
De asemenea, în contextul pregătirilor pentru exercitarea Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene, ministrul delegat a subliniat necesitatea democratizării accesului la informația europeană.
„Au trecut zece ani de când facem parte din Uniunea Europeană, nu mai suntem un stat recent aderat. Avem nevoie de specialiști bine pregătiți în problematica afacerilor europene, pentru a putea utiliza în mod consistent toate pârghiile instituționale ale Uniunii Europene, astfel încât să ne asigurăm că cetățenii României beneficiază de toate avantajele care vin din apartenența la Uniunea Europeană“, a declarat Victor Negrescu.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a evocat liniile de abordare a mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene sub aspectul obiectivului de a asigura o Președinție eficientă, care să se sprijine pe o capacitate sporită la nivelul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană și respectiv o coordonare bună din capitală.
„România își propune ca, în exercitarea mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, să fie un mediator imparțial, urmărind avansarea agendei europene prin acomodarea pozițiilor unui număr cât mai mare de state membre“, a menționat Victor Negrescu.
În îndeplinirea acestor obiective, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a evocat rolul ambasadelor României, în principal al celor din capitalele statelor membre ale Uniunii Europene, în promovarea agendei politice a viitoarei Președinții în statele de reședință și respectiv, în urmărirea modului în care statul de reședință se raportează la propunerile pe care le va prezenta România, în principal pe dosare majore ale mandatului Președinției: „Este important ca demersurile, activitățile și eforturile întreprinse de România pe toată perioada pregătirii Președinției, dar și în timpul exercitării, să fie comunicate public coordonat, unitar și coerent de către toți vectorii“.