VIDEO | Ludovic Orban, despre restricţiile care intră în vigoare de la 1 august: „Analizăm dacă le aplicăm local sau la nivelul întregii ţări”

24

Guvernul se reunește miercuri, de la ora 18.00, pentru a aproba setul de măsuri de restricţie propuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Regulile ar urma să se aplice începând cu data de 1 august.

Premierul Ludovic Orban a declarat, după o ceremonie dedicată Zilei Imnului Naţional, că în şedinţă se vor analiza măsurile care se vor aplica local sau la nivel naţional. Mai precis, dacă noile restricții vor fi impuse în anumite zone, precum pe litoral sau în București.

Este vorba despre închiderea teraselor şi a cluburilor de la ora 23.00, precum și de purtarea măştii în spaţiile deschise, când este aglomerație.

"După ora 23.00, anumite activităţi unde, de regulă, există riscul de transmitere a virusului, vor fi închise. Ceea ce analizăm este dacă o aplicăm la nivelul întregii ţări sau numai la nivelul zonelor, de exemplu, la mare, în Bucureşti, în judeţe unde există un risc de răspândire mai largă", a spus el.

Şeful Executivului a arătat că încă se analizează aceste măsuri.

Premierul a mai spus că se discută şi limitarea numărului de persoane care pot fi servite la masă, la terase şi obligativitatea purtării măştii de protecţie în aer liber, în zone unde nu se poate respecta distanţa fizică, precum la târguri, în pieţe sau pe faleze.

"Am primit de la prefectul de Galaţi, pe faleză este furnicar", a spus Orban.

El a dat şi exemplul staţiilor de aşteptare pentru mijloacele de transport în comun, unde, de asemenea, se poate produce aglomeraţie.

Ultima situație transmisă de autorități arată o nouă creștere a cazurilor noi de coronavirus: 1.182 de infecții cu COVID-19 anunțate miercuri, față de 1.151 de cazuri noi raportate marți.

48.235 de persoane au fost confirmate cu coronavirus din 26 februarie, când a fost anunțat primul caz în România, până miercuri 29 iulie. Peste 50% dintre aceștia s-au vindecat, iar în spitale mai sunt acum 6.926 de pacienți cu COVID-19.